Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Nationaal MS Fonds » Coaching » CAN DO Behandelprogramma

CAN DO Behandelprogramma


Van patiënt naar mens

In 2011 is het Nationaal MS Fonds het CAN DO behandelprogramma gestart. Dit is een intensief weekend waarin mensen met MS, alleen of met hun partner aan de slag gaan met concrete doelstellingen om zo regie in eigen hand te nemen. Leren kijken naar mogelijkheden is het motto.

alt

Multidisciplinair team
De deelnemers worden ondersteund door een medisch specialistisch team, bestaande uit een Psychiater (Felix Gimbrere), Verpleegkundig Specialist MS (Marco Heerings), Fysiotherapeut (Joyce Vissers of Herman Spijkerman), Neuroloog (Dr. Leo Visser), Arbeidscoach (Meis Gimbrere), Bewegingstherapeute (Damar Lamers) en Ervaringsdeskundige (Karin Hameetman). Zij helpen u tijdens dit weekend doelstellingen te realiseren.


Doelen
altEr liggen kansen te wachten voor mensen met MS. Kansen op bijvoorbeeld de gebieden van kwaliteit van leven, op de arbeidsmarkt, gezinsleven en beweging. Mensen met MS moeten weer vertrouwen krijgen in hun lichaam en in zichzelf, zowel op fysiek als op cognitief gebied. Acceptatie speelt hierin een belangrijke rol. Leren kijken naar hun mogelijkheden in plaats van naar de onmogelijkheden. Voor veel mensen met MS die aan het Can Do Behandelprogramma hebben deelgenomen is deze doelstelling al bereikt.
"Ik merk vooral dat ik geen angsten meer heb om te bewegen. Want ik was heel bang, als ik iets te veel deed dat de MS zou verslechteren. Dit is bij mij in het weekend uit mijn hoofd gezet. En dat voelt nu zeer bevrijdend. Ik merk vooral dat ik dagelijks veel meer doe, ook onder andere in het huishouden maar ook buitens huis. Ik probeer alle dagen een stukje te lopen en ik sport weer!" Truda Koster

altDe partner van iemand met MS zou een stimulerende positie in moeten nemen in plaats van alleen de mantelzorger te zijn. Samen en alleen structureel werken aan de conditie en actief blijven op zowel sociaal als maatschappelijk terrein zijn belangrijke uitgangspunten. Want uiteindelijk ben je zelf degene die verantwoordelijk is over het eigen leven en niet je partner, de behandelend arts of wie dan ook. Ook partners hebben dus veel aan CAN DO!
"Ik voel dat ik het zorgen voor Truda heb kunnen loslaten door meer mijn gevoel naar haar kenbaar te maken. Dat wat er in mijn hoofd omgaat ik uitspreek naar haar en ik haar soms opdrachten geef om iets te doen die dag en dat geeft een goed gevoel. Zo voelt het zorgen voor haar niet als een verplichting maar als een zorg van liefde voor haar." John Koster

Het resultaat dat het Nationaal MS Fonds en het multidisciplinaire specialistisch team voor ogen heeft met dit project, is mensen met MS te leren kijken naar hun mogelijkheden, weer actieve deelnemers in de maatschappij te laten zijn, belang van bewegen te stimuleren en partners te leren motiveren. Mensen met MS weer vertrouwen in hun lichaam en mogelijkheden terug geven. Vanuit de zorg wordt nog regelmatig totale rust voorgeschreven aan mensen met MS waardoor passiviteit het leven overneemt. Die cirkel willen we met u doorbreken.


YOU CAN DO IT!


altWilt u meer informatie over het Can Do Behandelprogramma en meer ervaringsverhalen lezen van deelnemers? Bestel dan nu onze brochure over het Can Do Behandelprogramma via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.
 

"Denk meer in mogelijkheden, durf te vertrouwen in mijn lichaam. Door de yoga en het zwemmen tijdens het Can Do kwam ik er achter dat ik ontspanning miste in mijn leven. Hier wat voorbeelden wat ik nu weer doe: yoga, 2 uurtjes oppassen op mijn nichtje in de week, 10 minuten wandelen (met een heuvel op de route) achter de kinderwagen een boodschapje doen. Het is een heftig weekend vol emoties op en neer maar door de goede aanpak van het team heb ik daardoor wel mijn doel bereikt! En met de steun en gezelligheid van de contacten die je opdoet wordt het een heel bijzonder weekend!" Moniek Wit


“Het weekend heeft mijn, of beter gezegd ons leven veranderd. You 'can do' veel meer dan je zelf denkt, en samen sta je alleen maar sterker. Wat mij verraste was hoe nuttig het weekend ook was voor mij, als partner. Ook ik 'can do' nu meer! :-)"
Marco Peter

 

Can Do 2018

Voor 2018 staan er 4 weekenden Can Do ingepland bij Zorghotel Spelderholt te Beekbergen (GLD):

  • Can Do Weekend 1: 9 t/m 11 februari 2018
  • Can Do Weekend 2: 6 t/m 8 juli 2018
  • Can Do Weekend 3: 28 t/m 30 september 2018
  • Can Do Weekend 4: 14 t/m 16 december 2018
     

Aanmelden kan via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. of (010) 591 98 39.

alt

 

 

Meer online

Volg ons op