Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Over MS » Ziektebeeld » Zenuwstelsels

Zenuwstelsels


alt
Centrale zenuwstelsel

Het centrale zenuwstelsel is de coördinator van alle bewegingen en omvat de hersenen en het ruggenmerg. De hersenen ontvangen allerlei informatie (prikkels) uit de buitenwereld en vanuit ons lichaam. De hersenen reageren daarop door bepaalde opdrachten aan ons lichaam door te geven. Via bepaalde banen, zoals het ruggenmerg, worden die opdrachten naar de plaats van bestemming gestuurd.

Wanneer we bijvoorbeeld een kopje of een beker willen oppakken, dan sturen de hersenen via het ruggenmerg de boodschap door naar de hand. De hand pakt dan het kopje op en brengt het naar de mond.

Bij aantasting van deze zenuwcellen en hun isolatielaag (myelinelaag) ontstaat er een storing, waardoor alledaagse processen mogelijk niet meer goed verlopen. Dit gebeurt bij mensen met MS.


Perifere zenuwstelsel

Het perifere zenuwstelsel ligt buiten het centrale zenuwstelsel en vormt alle verbindingen in het lichaam tussen de organen/weefsels en het centrale zenuwstelsel. Ook de basis van dit zenuwstelsel zijn zenuwcellen met eveneens een myelinelaag.

Het perifere zenuwstelsel wordt bij mensen met MS niet aangetast. Waarschijnlijk doordat de zenuwscellen een andere samenstelling hebben.

Meer online

Volg ons op