Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Over MS » Ziektebeeld » Remyelinisatie

Remyelinisatie

Na beschadiging van het myeline en de myelinevormende oligodendrocyten treedt er een herstelproces op, genaamd remyelinisatie. Dit is het proces van terugvorming van myeline. De beschadigde oligodendrocyten vormen nieuwe myelineschedes of er worden, als deze cellen lokaal zijn afgestorven, uit een populatie van stamcellen nieuwe oligodendrocyten gegenereerd. De uitlopers van deze nieuwgevormde oligodendrocyten wikkelen zich om de naakte zenuwvezels om nieuwe myelinesegmenten te vormen.

Vanwege de geringere dikte van de nieuwe schedes, verschillen de gerepareerde laesies nog in kleur van het omliggende, gezonde weefsel. Ze worden daarom ook wel schaduwplaques genoemd. De nieuwe myelineschedes zijn ook korter dan normaal. Na het herstelproces is de impulsgeleiding lokaal weer hersteld. Zenuwvezels die voorzien zijn van een nieuwe myelinelaag zijn mogelijk minder vatbaar voor verdere beschadigingen.

altSchematische weergave van een zenuwvezel die voorzien is van nieuwe myelineschedes. De nieuwe segmenten zijn echter wel dunner en korter dan normaal.

Hoewel er bij MS wat herstel optreedt, faalt het remyelinisatieproces op den duur waardoor zenuwvezels chronisch gedemyeliniseerd blijven. Waarom de vorming van nieuwe oligodendrocyten en myelineschedes uiteindelijk faalt bij MS is niet duidelijk, maar onderzoek heeft aangetoond dat zulke gebieden meestal nog wel oligodendrocyte stamcellen bevatten.

alt
Oligodendrocyt stamcel (in groen) in het centrum van een oude laesie; de kern is blauw gekleurd. Onderzoek heeft aangetoond dat deze cellen grotendeels inactief zijn en dit is mogelijk een reden voor het falen van remyelinisatie bij MS.

Meer online

Volg ons op