Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Over MS » Ziektebeeld » Ontstekingen

Ontstekingen

Met het demylinisatieproces en het ontstaan van laesies gaan ontstekingsreacties gepaard. Ook deze kunnen overal in het centrale zenuwstelsel ontstaan. Dus niet alleen in de "witte stof", het gedeelte van het zenuwstelsel dat grotendeels bestaat uit gemyeliniseerde zenuwvezels. Ook in de "grijze stof" kunnen ontstekingen ontstaan. Dit bevat naast gemyeliniseerde vezels ook de cellichamen van de zenuwcellen.

Ontstekingsreactie

Ontstekingshaarden worden het meest aangetroffen in de oogzenuwen, het ruggenmerg en in de witte stof rondom de hersenventrikels. Een ontsteking lijkt te beginnen rondom een klein bloedvat en breidt zich dan uit. Pas aangedane gebieden zitten vol met verschillende typen ontstekingscellen. Bij wat oudere laesies bevinden deze cellen zich voornamelijk aan de randen. Na een tijdje stopt de ontstekingsreactie en de immuuncellen verdwijnen dan langzaam uit de aangetaste gebieden. Ontstekingsreacties laten littekens achter, waardoor de coördinatiefunctie van het centrale zenuwstelsel ernstig wordt verstoord.

Oude, uitgebluste laesies bevatten nog maar weinig ontstekingscellen. Na een tijdje kan de ontstekingsreactie weer opflakkeren, waardoor er weer demyelinisatie optreedt en de laesies zich uitbreiden. Ook kunnen nieuwe ontstekingen op andere plekken in het centrale zenuwstelsel ontstaan.

alt


Dwarsdoorsnede door het ruggenmerg van een MS-patiënt met gebieden die vol zitten met ontstekingscellen (in groen). Het myeline (in rood) is op meerdere plekken verdwenen.
Als dunne plakjes van het ontstoken hersen-, ruggenmerg- of oogzenuwweefsel worden bekeken onder een microscoop, vallen de met myeline-gevulde macrofagen onmiddellijk op. Deze cellen nemen het door de ontstekingsreactie beschadigde myeline op en breken het af. Vanwege hun karakteristieke vorm worden macrofagen ook wel schuimcellen genoemd. Naast macrofagen bevatten de ontstoken gebieden ook T- en B-lymfocyten.

alt

Hoge vergroting van de rand van een MS laesie met vele met myelinegevulde macrofagen (in groen). De langwerpige myelinesegmenten zijn rood gekleurd, terwijl de celkernen blauw zijn gekleurd.

Meer online

Volg ons op