Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Over MS » Ziektebeeld » Immuunsysteem

Immuunsysteem

Het immuunsysteem van het lichaam, ook wel het afweersysteem genoemd, bestaat uit witte bloedcellen en bepaalde eiwitten. Het zorgt ervoor dat allerlei bacteriën en virussen die niet in het lichaam thuishoren, en afgestorven cellen, worden verwijderd. Eén type witte bloedcellen, de T-lymfocyten, vallen de indringers direct aan.

De T-lymfocyten stimuleren ook de productie van specifieke antilichamen door een ander type cel (B-lymfocyten) en produceren stoffen (cytokines), die andere cellen van het immuunsysteem kunnen stimuleren of juist kunnen remmen in hun werking. De antilichamen gevormd door B-lymfocyten binden direct aan bijvoorbeeld de bacteriën of virussen, waardoor zij makkelijker door het immuunsysteem herkend en opgeruimd kunnen worden.

Ontregeld immuunsysteem

Men denkt dat het immuunsysteem van mensen met MS ontregeld is, omdat een lichaamseigen structuur, het myeline, wordt aangevallen en afgebroken door lichaamseigen cellen. Waarom en tegen welk molecuul of welke moleculen in de myelineschede een ongepaste immuunreactie is ontstaan bij MS, is nog niet bekend.

Meer online

Volg ons op