Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Over MS » Ziektebeeld » Feiten over MS

Feiten over MS

Neurologische aandoening Symptomen doen zich voor naar aanleiding van een probleem in het centrale zenuwstelsel dat de coordinator is van al onze bewegingen.

Auto-immuun reactie Bij MS kun je door de terugvallen (schubs) myeline rondom de zenuwvezels kwijtraken. De myelinelaag is noodzakelijk om dagelijkse handelingen, zoals het oppakken van een pen, goed te laten verlopen. Ze transporteert bijvoorbeeld informatie van de hersenen naar de spieren. Als de myelinelaag beschadigd raakt, ontstaat er als het ware kortsluiting waardoor dagelijkse handelingen de grootste moeite kosten. De myeline wordt aangevallen door het eigen immuunsysteem, omdat deze cellen de myeline niet als lichaamseigen herkennen.

Levensverwachting De meeste mensen met MS hebben een normale levensverwachting. Doordat MS een auto-immuun ziekte is dat zich richt op de myelinelaag van de zenuwcellen kan het lichaam erg verzwakken en vatbaar worden voor andere ziektes. In zeer zeldzame gevallen kan dit leiden tot een kortere levensduur. Dan spelen vaak ook andere ziekten een rol.

Rolstoelafhankelijkheid Het merendeel van de mensen met MS wordt niet rolstoelafhankelijk. Wel kan de mate van functiebeperking toenemen in de loop van de tijd.

Medicatie Er zijn medicaties ontwikkeld die het ziekteproces kunnen vertragen, aanvallen kunnen stoppen en middelen die symptomen kunnen bestrijden. En zijn alleen nog geen genezende middelen voor MS.

Erfelijkheid MS is niet erfelijk. MS komt bij bepaalde families wel meer voor dan door toeval verwacht kan worden. Naast omgevingsfactoren zijn er genetische factoren die een rol spelen bij MS. Vanwege deze genetisch bepaalde factoren hebben sommige mensen meer kans om MS te krijgen dan anderen.

Kansberekening

  • 1 op de 1.000 mensen in onze samenleving heeft MS.
  • 20% van de patiënten met MS heeft tenminste 1 familielid met MS.
  • Een kind met een ouder of zus / broer met MS, heeft 2 - 4% kans op de ziekte.
  • De andere helft van een 2-eiige tweeling, van wie de ene helft MS heeft, heeft 3-5 % kans op de ziekte.
  • De andere helft van een 1-eiige tweeling, van wie de ene helft MS heeft, heeft 26-36 % kans op de ziekte.

 

end107_();

Meer online

Volg ons op