Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Over MS » Symptomen » Vermoeidheidsklachten

Vermoeidheidsklachten

altVermoeidheid is een symptoom dat eigenlijk pas de afgelopen twee jaar aandacht krijgt, merkwaardig, aangezien het een van de voornaamste kenmerken van de ziekte is. Vermoeidheid is een frequent verschijnsel bij MS- patiënten. Voor 70% van de mensen met MS is vermoeidheid een van de meest hinderlijke symptomen, die vooral opspeelt als het zeer warm is.

Bij een vermoeidheidscrisis verergeren vaak ook de andere symptomen. Als de neuroloog de MS-patiënten zeer zorgvuldig ondervraagt, wordt geconstateerd dat de helft van hen perioden van veel vermoeidheid hebben gekend, lang voor de eerste tekenen van MS zich hebben voorgedaan. Een vlaag van vermoeidheid duurt over het algemeen enkele uren, maar in sommige gevallen kan een patiënt er een hele dag lang mee af te rekenen hebben.

MS kost energie!

Vermoeidheid komt bij alle vormen van MS voor. De neurofysiologische mechanismen die verantwoordelijk zijn voor dat symptoom, dat zo specifiek is voor MS, zijn niet precies bekend. Wel weet men, dat wanneer het centrale zenuwstelsel een bevel doorstuurt om een bepaalde beweging uit te laten voeren, er een zekere hoeveelheid energie vrijkomt die zich via de zenuwen zal voortplanten tot in de spieren die de beweging moeten uitvoeren. Aangezien dit proces bij mensen met MS verstoord is, kost deze beweging hen extra veel energie.

In de fysiologie heeft men aan dat verschijnsel de naam gegeven: “reservefactor”. Een hypothese: als de myelineschede van een zenuw op verscheidene plaatsen is aangetast, zoals bij mensen met MS, dan gaat een belangrijke hoeveelheid uitgestuurde energie door de hersenen onderweg verloren. In dat geval kan de reservefactor dan misschien wel ruim genoeg zijn om de beweging toch uit te voeren; maar elke inspanning zal als zeer vermoeiend worden ervaren omdat bij elke beweging ook de reserve- energie volledig wordt gebruikt.

Energiemanagement

Een evenwichtige levensinvulling is een noodzaak om het symptoom vermoeidheid onder controle te krijgen. Het in acht nemen van bepaalde leefregels kan daarom enige verlichting brengen in de moeheid:

  • De activiteiten zoveel mogelijk over de dag verdelen
  • Voldoende nachtrust nemen
  • Na het slapen ‘s morgens ruim de tijd nemen voor het ochtendritueel, langzaam starten
  • Mogelijke negatieve en stresssituaties proberen te vermijden
  • Activiteiten ondernemen waar plezier aan beleefd wordt
  • Zo gezond mogelijk eten en drinken
  • Afwegen welke activiteit het waard is om energie in te steken en welke niet
  • Zorgen voor voldoende afleiding en interesses om af en toe MS te vergeten

Vermoeidheid kan een direct gevolg zijn van MS. Andere oorzaken die eventueel naast de MS een rol kunnen spelen zijn: somberheid, slechte nachtrust, langdurige overbelasting en stress. Ook sommige medicijnen kunnen als bijwerking een toename van vermoeidheid tonen.

Overzicht van de klachten

  • moe, zwaar gevoel in de benen
  • opgebrand gevoel


Medicatie

Amantadine (Symmetrel), 4-Aminopyridine, Modafinil.
Deze medicaties helpen bij 50% van alle mensen met MS kortdurend. Het is naast het innemen van medicijnen van groot belang dat er ook rekening gehouden wordt met beweging (indien mogelijk), buitenlucht, gezonde voeding, ontspanning…kortom alles wat een gezonde levensstijl met zich meebrengt. Geen beweging, geen activiteiten, weinig of geen buitenlucht zijn juist aspecten die vermoeidheid aanwakkeren in plaats van bestrijden, vaak wordt dit vergeten!

Meer online

Volg ons op