Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Over MS » Symptomen » Sensibiliteitsklachten

Sensibiliteitsklachten

Tintelingen, doof gevoel, brandend gevoel, koude handen en/of voeten

alt
Sensibiliteitsstoornissen zijn stoornissen in het gevoel. Ze worden veel gezien bij MS, vaak al in het begin van de ziekte, bijvoorbeeld in de benen en de armen, maar ook op de romp of in het gezicht. Ze zijn meestal het gevolg van een litteken in het ruggenmerg. Doorgaans gaat het om tintelingen, maar ook gevoelens van verdoving komen veel voor, evenals een verminderd gevoel van warmte en/of koude. Het kan erg hinderlijk zijn bij het lopen of bij het gebruik van de handen. Gevoelloosheid kan tot ernstige brandwonden leiden, omdat je niet merkt dat je met een heet voorwerp in aanraking komt.

Onder sensibiliteitsstoornissen wordt verstaan: tintelingen, prikkelingen en dove gevoelens in de ledematen. De stoornissen kunnen zodanig zijn dat degene met MS niet meer voelt hoe de stand van de voeten is of niet meer voelt of er koud zeil of warme vloerbedekking onder de voeten ligt. Deze klachten ontstaan bij MS meestal doordat de zogenaamde achterstrengen aan het ruggenmerg worden aangetast door de aandoening.

Niet iedereen met MS krijgt sensibiliteitsstoornissen, maar het overgrote deel van de patiënten wel. De stoornissen kunnen blijvend of tijdelijk van aard zijn. Ongeveer 90% van de mensen met MS heeft het wel eens over vermindering van gevoel aan de handen of voeten. Bij circa 45% van de mensen met MS is de ziekte begonnen met sensibiliteitsstoornissen.

Overzicht van de klachten

  • alttintelingen
  • prikkelingen
  • dove plekken op de huid
  • elektrisch gevoel bij het buigen van het hoofd
  • brandgevoel aan de huid
  • stijf bandgevoel bij de knie
  • koudegevoel aan voeten en/of onderbenen


Symptoommedicatie

Vaak verdwijnen gevoelsstoornissen na verloop van een paar dagen tot weken, echter wanneer de klachten langer aanhouden zijn er verschillende mogelijkheden voor het gebruiken van medicatie zoals: Carbamazepine, Amitriptyline, Diazepam (valium).

Meer online

Volg ons op