Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Over MS » Symptomen » Probleem bij seksualiteit

Problemen bij seksualiteit

altSeksuele problemen bij mannen
De seksuele problemen die bij mannen met MS optreden betreffen meestal impotentieklachten en klachten over het uitblijven van een orgasme. De problemen komen voort uit beschadigingen in zowel ruggenmerg, hersenstam als de grote hersenen. In principe staat het probleem op zichzelf en heeft stress hooguit een negatieve invloed daar waar seksuele problemen niet voor de volle 100% aanwezig zijn. Soms verdwijnen de problemen als de letsels in het ruggenmerg weer wat minder worden. Soms reageren de problemen op een Methylprednisolonkuur.

Overzicht van de klachten

  • erectieproblemen
  • ejaculatieproblemen


Medicatie

Verschillende medicaties zijn verkrijgbaar. Om de klachten en symptomen zoveel mogelijk te verminderen: Viagra, Alprostadil, Papverine.


Seksuele problemen bij de vrouw
Bij vrouwen is het mogelijk dat er geen orgasme ontstaat door de aantasting van het ruggenmerg door MS, of dat de vagina minder vochtig wordt bij seksuele opwinding. Bij vrouwen verdwijnen de problemen soms vanzelf en reageren soms op een methylprednisolonkuur. Bij seksuele problemen van zowel man als vrouw spelen het incontinent zijn voor urine en soms voor ontlasting een belangrijke rol. Hierdoor kan onzekerheid en stress ontstaan. Deze klachten gaan vaak samen doordat dezelfde ruggenmerg- en hersenstamsystemen bij de seksuele functie als bij de blaasfunctie betrokken zijn.

Overzicht van de klachten

  • onverwachtse urineverlies
  • geen orgasme beleving
  • problemen met spasmen
  • verminderd gevoel


Medicatie

Behandeling door de gynaecoloog, eventueel glijmiddel in overleg met de huisarts of gynaecoloog.

Een bezoek aan de seksuologe is voor een aantal stellen heel prettig gebleken. Vraag naar de mogelijkheden bij uw MS verpleegkundige.

Meer online

Volg ons op