Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Over MS » Symptomen » Hersenstam

Hersenstam

Dubbelzien, aangezichtspijn
alt

Dubbelzien

Dubbelzien is het gevolg van een verlamming van een van de oogspiertjes. Dat zijn spiertjes die de oogbol bewegen, synchroon in dezelfde richting. Wanneer een van deze spiertjes uitvalt, wordt de oogbol niet meer op de juiste manier gedraaid en dan ontstaat dubbelzien. Dubbelzien bij MS is alleen mogelijk wanneer beide ogen functioneren, dat wil zeggen wanneer het gezichtsvermogen in de beide ogen goed is. Anders gezegd: met één oog kan je niet dubbelzien. De oogspiertjes worden via de zenuwbanen aangestuurd door kernen van zenuwcellen in de hersenen, onder meer in de hersenstam. Wanneer bij MS een van die kernen beschadigd raakt door een plaque, functioneren die zenuwbanen niet goed meer en dan kunnen een of meer spiertjes uitvallen. Het verschijnsel van dubbelzien komt bij MS veel voor.

Symptoommedicatie

Om dubbelzien goed te kunnen bestrijden zijn tot op dit moment eigenlijk geen effectieve medicaties voorhanden. Wanneer klachten van dubbelzien aanwezig zijn is het goed om een poosje het kijken op beeldschermen te vermijden en eventueel vitamine-B complex in te gaan nemen dagelijks.

Aangezichtspijn

Onder aangezichtspijn verstaan we meestal wat anders dan hoofdpijn of pijn in het gezicht zoals door neusbijholte problemen of door gebitsproblemen. Met aangezichtspijn in de neurologie bedoelen we meestal een zogenaamde Trigeminus neuralgie, wat het gevolg is van een letsel of irritatie aan de Trigeminus zenuw. Een dergelijke irritatie kan het gevolg zijn van een demyelinisatiehaard of plaque in de betreffende zenuw en deze veroorzaakt de aangezichtspijn. Aangezichtspijn zit meestal geconcentreerd rondom de wangen en kan gepaard gaan met een “gevoelloze neusvleugel”, afhankelijk van de kant van de aangezichtspijn.

Overzicht van de klachten

  • Pijn aan één kant van het gelaat die verergert bij bewegen, kauwen, lachen en praten
  • De pijn is stekend en treedt in aanvallen op


Symptoommedicatie

Verschillende medicaties kunnen aangewend worden om de aangezichtspijn te verminderen. Als nadeel hebben bijna al deze medicaties dat men er wat slaperig/sufferig van wordt; Carbamazapine (Tegretol),Gabapentine (Neurontin).

Meer online

Volg ons op