Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Over MS » Symptomen » Darmklachten

Darmklachten

altAlhoewel darmklachten lang niet zoveel voorkomen bij MS als blaasklachten, is er toch een relatief grote groep die te maken krijgt met darmfunctiestoornissen. Toch zijn er maar weinig mensen die daarover klagen. In feite zijn de mechanismen waardoor die stoornissen worden veroorzaakt vergelijkbaar met welke leiden tot problemen met het urineren. De symptomen kenmerken zich door spontane en abnormale contracties van het rectum en door zwakte van de anussfinctercontractie.

Bovendien is de darmtransit vaak verstoord door meer redenen, zoals de aantasting van het sympatisch zenuwstelsel, de bijwerkingen van sommige geneesmiddelen, een ontoereikende vochttoevoer en een geringe fysieke activiteit.

Overzicht van de klachten

  • verstopping
  • moeilijk op kunnen houden van de ontlasting
  • diarree


Medicatie

De pathofysiologie van de urinaire stoornissen is goed bekend. Jammer genoeg is dit niet het geval bij de darmstoornissen, zodat er zeer beperkte mogelijkheden zijn om deze te kunnen behandelen. Bij verstopping wordt nogal eens Lactulose voorgeschreven. Ook Psylliumzaad en Bisacodyl zijn voorkomende medicaties bij darmproblemen.

Meer online

Volg ons op