Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Over MS » Prognose

Prognose

Direct na de diagnose is eigenlijk geen prognose voor de komende jaren te stellen. Hoe MS zich gaat gedragen blijft een onvoorspelbare ontwikkeling. De beloopsvorm toont zich pas in de jaren na de eerste MS verschijnselen. Mogelijk komen momenten voor van aanval en herstel, de zogenaamde Relapsing-Remittingvorm. Of langzame achteruitgang is zichtbaar. Meestal is het pas na een paar jaar mogelijk om over een bepaalde beloopsvorm te spreken.

Regie in eigen hand

Dit betekent niet dat u op geen enkele manier kunt proberen de MS te sturen. Zo vroeg mogelijk beginnen met een remmende medicatie kan bijvoorbeeld een positief effect hebben op hoe MS zich gaat ontwikkelen.

MS wordt tot op heden altijd geassocieerd met het beeld van de rolstoel. Het is inmiddels uit onderzoek gebleken dat 20-30% van de mensen met MS uiteindelijk gebruik gaat maken van hulpmiddelen, zoals de rolstoel. Dit zijn met name de patiënten die een late secundair of primair progressieve beloopsvorm hebben. Voor 70-80% van de mensen met MS zal de mobiliteit grotendeels aanwezig blijven. Lees veel over de ziekte MS en u zult merken dat er meer toekomstkansen met MS zijn dan u in eerste instantie dacht. Hopelijk neemt voor u deze informatie angst weg. Angst en stress hebben namelijk een negatief effect op MS.

Voor een ieder geldt: leef zo gezond mogelijk! Voor iemand met MS is dit helemaal van belang, aangezien veel mensen met MS een aantal vitamines en mineralen tekort komen. Werk aan uw lichaam: eet gezond en blijf zoveel mogelijk in beweging.

Meten

Met een Expanded Disability Status Scale (EDSS) kan de voortgang van de ziekte gemeten worden.
De waarden die hier voor iemand met MS uitkomen, kunnen per jaar verschillen.

Extra items

Meer online

Volg ons op