Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Over MS » MS en erfelijkheid

MS en erfelijkheid

MS is geen ziekte dat één hele duidelijke, specifieke oorzaak heeft. Verschillende factoren spelen bij MS een rol. Erfelijkheid is een van die factoren.

Kansberekening

Kans op MS zonder dat de ziekte in familie voorkomt 1 op 1.000
Kans op MS met 1ste-graad familielid met MS 2 tot 4 %
Kans op MS met 2-eiige tweeling met MS +/- 5%
Kans op MS met 1-eiige tweeling met MS +/- 30%

In de bovenstaande tabel zien we dat iemand met een eeneiige tweelingbroer of -zus met MS, de grootste kans heeft om ook MS te ontwikkelen.


Risicofactoren

Er zijn een aantal risicofactoren die de kans op MS verhogen, zoals een ‘ongunstige combinatie’ van onderdelen op de HLA genen (genen die een belangrijke rol spelen bij het afweersysteem). Deze foute combinatie zorgt voor een 6 á 7 keer grotere kans op MS. En als iemand de ziekte van Pfeiffer heeft gehad, is de kans op MS 2-3 keer verhoogd ten op zichte van anderen zonder Pfeiffer in de voorgeschiedenis.


"MS Genen"

Wereldwijd wordt er onderzoek gedaan naar specifieke MS genen: welke genen spelen bij het ontstaan van de ziekte MS een rol?

Grootschalige, internationale onderzoeken zijn bezig om het DNA van mensen met MS en hun verwanten te onderzoeken. De techniek is al zo ver dat alle genen die voorkomen in het menselijk bloed kunnen worden gezien. Via ‘Snips’ worden de MS genen opgespoord. Data van duizenden mensen zijn er inmiddels verzameld en een aantal genen gelokaliseerd.

De verwachting is dat ongeveer 30-50 genen zullen worden gevonden die een rol spelen bij het ontwikkelen van de ziekte MS. Op dit moment zijn er al meer dan 20 genen gevonden die een rol spelen bij MS en deze passen tegelijkertijd in het beeld van een auto-immuunziekte.


Enkele voorbeelden ter demonstratie

1 Op Sardinië komen zowel MS als een specifieke vorm van suikerziekte (ook een auto-immuunziekte) veel voor. Na onderzoek is gebleken dat de genen die een rol spelen bij MS en de genen die een rol spelen bij suikerziekte een verbinding met elkaar hebben.
2 Psoriasis, de ziekte van Crohn en Reumatische Artritis zijn andere voorbeelden van leden uit de familie van auto-immuunziekten. Een aantal “MS genen” komen ook bij deze ziekten voor.
3 “Traps” is een zeldzame auto-immuunziekte dat wel erfelijk is: 50% kans op overerving bij 1ste graads familieleden. Een specifieke variatie van onderdelen in een bepaald risicogen van MS komt ook voor bij Traps. De mensen die dit gen met die specifieke variatie hebben, krijgen te maken met MS- achtige afwijkingen in de hersenen.
4 In Nederland is een specifiek gen gevonden dat niet zozeer bij de ontstekingen / immuunsysteem een rol speelt, maar dat invloed heeft op het transport van allerlei voedingsstoffen. Het lijkt erop dat de drager van dit gen een iets ernstigere vorm heeft van MS dan de mensen die dit gen niet hebben.


Overig

Onderzoek naar kinderen en MS heeft te lang stilgestaan. Nu is er op nationaal niveau een grootschalig onderzoek bezig dat de kans bekijkt bij kinderen op het ontwikkelen van MS na een eenmalige MS aanval. Onderzoek naar kinderen en MS is noodzakelijk omdat 2 – 4% van de mensen met MS op kinderleeftijd MS ontwikkelt.

Andere factoren die naast erfelijkheid mogelijk een rol spelen bij de ziekte MS zijn onder andere het klimaat, voeding, hygiëne, geslacht en eerdere virusinfecties.

Bron: Wetenschappelijk Symposium Nationale MS Dag 2009

Meer online

Volg ons op