Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Over MS » Ervaringsverhalen » Wilskracht

Wilskracht

alt

Hallo ik wil me eerst even voorstellen voordat ik aan mijn verhaal begin. Ik ben Rien van Gulik, 62 jaar, getrouwd en heb 2 uitwonende kinderen en 3 kleinkinderen.
Jarenlang ben ik professioneel musicus geweest, drummer/zanger in top 40 bands, totdat ik op een avond (tijdens een optreden) plotseling geen controle meer had over mijn rechterhand.
We hadden toen al enkele drukke periodes achter de rug en ik dacht: “het zal de vermoeidheid wel zijn”. Ik heb toen mijn drumstok maar aan mijn hand met een stuk “tape” vastgemaakt om hem niet te verliezen. Dit gebeurde omstreeks 1985. Ik ben daar ook gewoon mee blijven lopen, het ging ook wel weer over.
Enkele jaren later, ik geloof in 1990 toen ik nog wel muziek maakte én werkte, kreeg ik pijn in mijn rechterknie. Ook daarvan gaf ik de schuld aan iets anders. Ik ben in eerste instantie doorgestuurd naar de Sint Maartenskliniek en werd voor 35% afgekeurd. Daardoor ben ik toen als beveiliger gaan werken waarvoor ik ben omgeschoold.
De klachten zijn eigenlijk in sneltreinvaart opgekomen. Op carnavalsmaandag omstreeks 1993 tijdens een sollicitatie in Assen, want ik wilde toch wel wat meer dan alleen binnenzitten, sloeg
‘s-avonds het noodlot toe. Ik liep naar buiten met hevige hoofdpijn en werd wakker in het ziekenhuis, niet wetende wat er aan de hand was. Kort daarop kreeg ik pijnscheuten in mijn borst en toen ging het eigenlijk best wel snel. Dit waren de voorbodes van mijn MS, alleen ik wist dat nog niet.
Daarna ben ik weer gewoon, nou ja gewoon, aan het werk gegaan en naarmate te tijd verstreek ging ik steeds slechter lopen en ook over van alles struikelen.
Steeds gaf ik iets anders de schuld. Ik liet in die tijd ook alles uit mijn handen vallen en werd ook steeds vermoeider. Ik was toen ook al bij de neuroloog geweest, die kon niks vinden. Je kent het wel: hier een test en dan weer een EMG en een MRI. Er was wel wat te zien, maar hij wist niet wat.
Ik besloot naar een andere werkgever te gaan want ik maakte best wel lange dagen. Ik dacht “het zou wel eens aan de werkdruk kunnen liggen”. Eenmaal bij die nieuwe werkgever aan de slag ging het verder bergafwaarts. Het was zo erg dat ik tijdens mijn rondes met een paraplui op pad ging ter ondersteuning voor het lopen. Op een dag tijdens mijn dienst werd ik gebeld door mijn vrouw dat ik me de volgende dag moest melden in het ziekenhuis voor een LP (lumbaalpunctie). Toen kwam de definitieve diagnose MS.
Toen ging het zo hard, ik heb toen meteen gezegd tegen die neuroloog: “ik wil gaan revalideren”.
Hij keek me wel vreemd aan maar gaf toch de toestemming. Ik ben toen gaan revalideren. Ik heb 2 jaar in de rolstoel gezeten en heb weer leren zwemmen en later weer leren fietsen en dat alles op wilskracht.
Ik heb nog wel veel klachten maar die zijn te verwezenlijken. Alleen die vermoeidheid, maar daar kun je ook mee leven als je maar luistert naar je eigen lichaam en op tijd je rust neemt.
Het is nu vrijwel stabiel, alleen als de griep in aantocht is dan is het oppassen.
Ik ben nu sinds 5 jaar vrijwilliger in het MS Informatiecentrum in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en ik vind het fijn dat ik mijn ervaringen over kan dragen aan de mensen met MS die bij ons langskomen voor een praatje en een kopje koffie.
Rien van Gulik

Meer online

Volg ons op