Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.

Hoop

alt

Hoop = wens of verwachting dat iets dat je graag wilt zal gebeuren
Nadine betekent hoop. Nadine zijn betekent een hoop wensen van dingen waarvan je wil dat ze gebeuren.
Ik zat in de eerste week van mijn brugklas. Ik was net van school naar huis gefietst en was verschrikkelijk moe. Zo snel mogelijk wilde ik mijn fiets in de schuur zetten, zodat ik binnen op de bank neer kon ploffen en mijn moeder vertellen over alle nieuwe ervaringen. Zo wenste ik dat het ging gebeuren. Helaas bleef het bij een wens.
Mijn lichaam had besloten op dat moment openbaar te maken dat het vanaf nu zijn eigen weg wilde gaan. Mijn benen begonnen te zwabberen. Met moeite wist ik naar binnen te lopen. Ik wilde tegen mijn moeder zeggen wat er aan de hand was, maar het enige wat er uit kwam was een soort gebrabbel. Wat er op dat moment door me heen ging? Hoe het voelde? Ik weet het niet precies meer. Wat ik me wel kan herinneren is de verschrikkelijke angst. En de wens dat alles zo snel mogelijk weer normaal zou worden. Dat gebeurde niet. Na een paar weken werd de keiharde diagnose gesteld, ik had MS. Als je zo jong te horen krijgt dat je een ziekte hebt waarvan je hoogstwaarschijnlijk nooit zal genezen, is dat denk ik heel anders dan dat je dat op latere leeftijd te horen kreeg. Natuurlijk waren de schubs vreselijk. Maar ik had absoluut geen idee wat het voor de rest van mijn leven zou betekenen.
Dat besef begon pas twee jaar later te komen. Ik was toen al best hard achteruit gegaan. Ik kon geen lange afstanden meer lopen en mijn fijne motoriek was erg slecht. De medicijnen die ik geprobeerd had hielpen nauwelijks of niet. Het besef dat ik anders was dan mijn leeftijdsgenoten was heel moeilijk. En de wetenschap dat het alleen maar achteruit is gegaan, maakte mij depressief. Ik wist niet goed meer waar ik de hoop vandaan moest halen.
Als ik de daaropvolgende jaren in steekwoorden zou moeten omschrijven zou het zoiets worden als: opnames, medicatie, strijden en doorzetten door en voor alle lieve mensen om mij heen.
Inmiddels zijn we zo’n acht jaar na de diagnose beland. Mijn leven ziet er totaal niet uit zoals ik vroeger gehoopt had. Ik ben volledig rolstoelafhankelijk en woon nu op een jongerenafdeling in een verpleegtehuis. Ik heb (met hele goede begeleiding van mijn middelbare school) mijn HAVO diploma gehaald, maar helaas laat mijn gezondheid het op dit moment niet toe om een studie te volgen.
Als je mij twee jaar geleden had verteld dat mijn leven er nu zo uit ziet, dan had ik denk ik geen hoop meer gehad.
Maar de hoop blijft en groeit mee. Je hoop en je verwachtingen, als je MS hebt moet je ze voortdurend bijstellen. Hopen op beter worden doe ik al niet meer. Maar ik hoop dat ik mag blijven genieten van de dingen die ik wel heb. En dat is veel. Ik heb een ontzettende lieve familie. Ik heb vrienden die om mij geven. Ik heb muziek. Ik heb talenten. En ik heb hoop. Want ik ben Nadine.

Nadine Dekker

Meer online

Volg ons op