Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Over MS » Ervaringsverhalen » Grenzen verleggen

Grenzen verleggen

alt

Een door mij vaakgehoorde raadgeving is: “je moet je grenzen goed bewaken”. Zo’n zinnetje roept bij mij onmiddellijk beelden op van mensen in een groen of blauw uniform met pet, al dan niet met een wapen in hun handen of aan hun riem, die over het algemeen streng kijken. Vroeger zag je ze daar waar Nederland ophoudt en het buitenland begint. Zij bewaken de grens. Maar hoe zit dat dan met mijn grens? Bewaken zij die ook? Of word ik dan ook geacht zo’n pak aan te trekken en streng te kijken, om zo mijn eigen grens te bewaken?
 
Een ander beeld dat direct opduikt in mijn brein is het beeld van een stippellijntje op een landkaart. Daarmee wordt de grens aangegeven. Ik heb nog geen enkele kaart gevonden waar mijn grens op staat. Misschien moet ik het stoepkrijt van mijn dochter eens lenen om mijn grens aan te geven met een stippellijntje op de tegels. Handig om in mijn handtas te stoppen, dan kan ik overal aan de slag. Ook heel duidelijk voor de buitenwereld te zien waar mijn grens zich bevindt.
 
Als ik iemand vraag het advies te verduidelijken, hoor ik over het algemeen dat ik mijn grenzen niet mag overschrijden. Dat betekent dus dat ik achter die grens moet blijven. Het is mij alleen nog steeds niet duidelijk waar die grens zich bevindt. Hij heeft namelijk de rare gewoonte om iedere dag te veranderen. Gevolg is dat ik me nogal eens schuldig maak aan grensoverschrijdend gedrag.
 
Ik heb eigenlijk hele andere ideeën bij het woord “grenzen”. Ik wil helemaal geen grenzen bewaken, ik negeer ze liever, maar soms kom ik er niet onderuit. Dan ga ik bijvoorbeeld lekker in de zon zitten, met een kop thee en een goed boek. Dat geeft een heerlijk spijbelgevoel. En dan opeens gaat het kriebelen en betrap ik mezelf erop dat ik verwoed onkruid zit te trekken. Heerlijk smaakt dan het tweede kopje thee, in een opgeruimde tuin, wat een voldoening! En als je dan aan het einde van de dag terugkijkt, was een dag die begon als een spijbeldag, maar toch veel meer resultaat geeft als ooit van tevoren bedacht. Ik houd van grenzen verleggen!

Ellen van Etten

Meer online

Volg ons op