Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.

SSEP

Met de SSEP kan men het sensibele systeem doormeten. Wanneer men met de vingertop ergens aan voelt, wordt de druk op de vingertop door drukmetertjes in de huid omgezet in een elektrisch stroompje dat door een zenuw in de arm reist naar het ruggenmerg ter hoogte van de hals. Van daaruit gaat het omhoog naar een gebied aan de buitenkant van de hersenen. Een soortgelijk stroompje gaat vanuit de grote teen door een zenuw in het been naar het ruggenmerg laag in de rug. Vandaar gaat het verder naar de hersenen.

Werkwijze

Bij een SSEP krijgt de patiënt een aantal plakkers met elektrodes op het hoofd. De arts of verpleegster dient een geringe elektrische schok toe aan een hand of een voet (dit voel je wel, maar is over het algemeen niet pijnlijk) en meet met de plakkers op het hoofd hoe snel het stroompje door de zenuwbaan naar de hersenen gaat.

Wanneer

De zenuwbanen die men met de SSEP doormeet zijn langer dan bij VEP en BAEP. Er hoeft onderweg maar een kleine beschadiging in het ruggenmerg te zitten en SSEP meet een vertraging van de snelheid van een van de stroompjes.

Meer online

Volg ons op