Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Onderzoek » Onderzoeken MS Fonds » Vitamine D en Cognitie MS

Onderzoek Vitamine D en cognitieve stoornissen bij MS

altIn het Orbis Medisch Centrum onderzoekt professor Hupperts de correlatie tussen het niveau van Vitamine D bij mensen met MS en cognitieve stoornissen. Het Nationaal MS Fonds heeft dit onderzoek financieel mogelijk gemaakt. Waarom is dit onderzoek belangrijk?

“Om verschillende redenen”, geeft professor Hupperts aan. “Ten eerste zien we dat steeds meer mensen met MS cognitieve stoornissen ervaren en dit constateren we ook steeds vaker in een vroeg stadium van de ziekte. Cognitieve stoornissen zijn dus een belangrijke factor bij Multiple Sclerose. Ten tweede is uit eerder onderzoek naar voren gekomen, dat mensen met MS met een laag vitamine D niveau meer exacerbaties en progressie ervaren. Ook dit zien we steeds meer terug in vroege fasen van MS. Ten derde zijn de technische MRI technieken dusdanig verbeterd, dat cognitieve stoornissen beter zichtbaar kunnen worden gemaakt dan voorheen. Een dergelijk onderzoek kan dus zichtbare resultaten opleveren”, aldus Hupperts.

Pilotstudie
Het Orbis Medisch Centrum is begonnen met een pilotstudie naar de correlatie tussen cognitieve stoornissen en het Vitamine D gehalte. Zij stellen zich daarbij de volgende vraag: Hebben mensen met MS die een laag vitamine D gehalte hebben ook meer (aantoonbare) cognitieve stoornissen?

Opzet
“Hiervoor gaan we 30 mensen met Relapsing Remitting MS die een zekere diagnose hebben en deze korter dan 5 jaar hebben, onderzoeken. Het belangrijkste inclusiecriterium is het vitamine D gehalte. Het Orbis zoekt mensen met MS met een erg laag Vitamine D gehalte: lager dan 50 nmol/L of een relatief hoog vitamine D gehalte: meer dan 100 nmol/L”, zegt Hupperts

Deze mensen worden in twee groepen verdeeld: een groep heeft een laag en de ander een hoog Vitamine D gehalte. Zij ondergaan neuropsychologische testen waarmee cognitieve problemen worden geïndiceerd. Vervolgens ondergaan de deelnemers een functionele MRI. Dit is een MRI scan waarbij opdrachten worden gedaan en waarvan de reacties van de hersenen op beeld te zien zijn via een computer. Hiermee worden de cognitieve stoornissen daadwerkelijk zichtbaar gemaakt.

Orbis Medisch Centrum
In het Orbis Medisch Centrum wordt veel onderzoek naar Vitamine D en MS gedaan. Dit doen ze, omdat Vitamine D steeds meer een belangrijke omgevingsfactor van MS lijkt te zijn. Ook wereldwijd wordt onderzoek naar Vitamine D en MS steeds belangrijker.

Nationaal MS Fonds
Het Nationaal MS Fonds vindt dergelijk onderzoek belangrijk, omdat Vitamine D een steeds belangrijkere rol lijkt te spelen bij MS. Daarnaast heeft de organisatie nog niet zo lang geleden een groot cognitie onderzoek gefinancierd waaruit naar voren kwam dat meer dan de helft van de mensen met MS cognitieve problemen ervaren. Deze pilotstudie van het Orbis is mogelijk een theoretisch begin van de verlichting van dit soort problemen. En dat is nodig. Cognitieve problemen kunnen namelijk het dagelijkse leven van mensen met MS erg negatief beïnvloeden.

Meer online

Volg ons op