Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Onderzoek » Onderzoeken MS Fonds » Medicijngebruik MS

Medicijngebruik

alt
Het Nationaal MS Fonds is in 2006 een groot onderzoek gestart in samenwerking met TNS Nipo naar het medicijngebruik onder mensen met MS. In de praktijk blijkt maar al te vaak dat sommige mensen met MS bijna helemaal geen medicatie krijgen terwijl anderen “overspoeld” worden met medicijnen. Inzicht hierin is belangrijk voor een betere medicatie afstemming per persoon in de toekomst.

Resultaten

Aan dit onderzoek hebben circa 1500 mensen met MS in Nederland meegedaan. Hiervan heeft 80% aangegeven medicatie te gebruiken. Patiënten met de relapsing-remitting beloopsvorm worden vaker behandeld dan mensen met andere beloopsvormen.

Remmende medicatie wordt door 48% van de respondenten gebruikt. Mensen met een relapsing-remitting beloopsvorm gebruiken remmende medicatie het meest.

De ernst van de klachten, de fase van MS, de mogelijke bijwerkingen en het advies van de neuroloog zijn de belangrijkste factoren om niet met remmende medicatie te beginnen.

De meest gebruikte remmende medicaties zijn Betaferon, Avonex, Copaxone en Rebif.

De belangrijkste reden om te stoppen met remmende medicatie zijn de bijwerkingen en veelal de patiënt maakt hierover de keuze.

De meest genoemde bijwerkingen zijn griepachtige verschijnselen en problemen met de injectieplaats.

De doorslaggevende keuze om al dan niet te beginnen, stoppen of te switchen van remmende medicatie wordt vaak door de neuroloog gemaakt.

Meer online

Volg ons op