Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Nieuws » Nieuws algemeen » Promotieonderzoek naar vitamine D bij MS

Promotieonderzoek naar vitamine D bij MS

Drs. Joost J.F.M. Smolders is op 12 mei 2011 cum laude gepromoveerd tot doctor in de geneeskunde aan Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van het Maastricht UMC+ / Maastricht University. De titel van het proefschrift luidt: "Vitamine D as an immune modulator in multiple sclerosis".

Eerste promotor was prof.dr. Raymond Hupperts, neuroloog in Orbis Medisch Centrum. Hupperts heeft samen met Smolders de basis gelegd voor een grootschalige studie naar de effecten van een hoge dosis vitamine D op het verloop van Multipele Sclerose (MS).

Multipele Sclerose (MS) is een ongeneeslijke, invaliderende ontstekingsziekte van de hersenen die vooral jongvolwassenen treft. In het begin van het ziekteproces is een belangrijke rol weggelegd voor specifieke afweercellen (T-cellen) die de hersenen aanvallen. In experimenteel onderzoek remt vitamine D deze slechte T-cellen, wat mogelijk gunstig zou kunnen zijn voor MS patiënten.

Dit proefschrift laat zien dat MS patiënten met veel aanvallen van MS lagere vitamine D-waarden in het bloed hebben, evenals patiënten met een meer verstoorde balans tussen goede en slechte T-cellen. Het geven van extra vitamine D aan een kleine groep patiënten was veilig en liet subtiele aanwijzingen zien voor een verbetering van deze balans. Om dit effect verder te kunnen onderzoeken, is de SOLAR studie ontwikkeld.

In deze eerste grootschalige klinische studie naar de effecten van vitamine D in MS krijgen 348 Europese MS-patiënten hoge doses vitamine D of placebo. De resultaten van de SOLAR studie kunnen leiden tot een uitbreiding van het tot op heden beperkte behandelarsenaal in MS.

Het Academisch MS Centrum Limburg*, gevestigd in Orbis Medisch Centrum, doet mee aan dit grootschalige onderzoek.

Cum Laude
“De verdediging van het proefschrift was van hoogstaand niveau. Het is zeer uniek als iemand cum laude promoveert, sedert het bestaan van de Maastrichtse universiteit is dit de eerste neurologische cum laude promotie. Van de 200 laatste promoties aan deze universiteit waren er slechts 3 cum laude”, aldus Prof.dr. Harrie Hillen, pro rector en voorzitter van deze academische zitting.

Patiënten gezocht die willen meewerken aan onderzoek
Patiënten met MS waarbij de diagnose Relapsing Remitting Multiple Sclerose (RMMS) korter dan vijf jaar geleden is gesteld en die Rebif® gebruiken, kunnen mogelijk deelnemen aan het onderzoek in het Academisch MS Centrum Limburg op de afdeling Neurologie van Orbis Medisch Centrum in Sittard-Geleen. Gedurende circa twee jaar krijgen de deelnemers naast de normale Rebif® behandeling Vigantol®-olie of een placebo. Er vindt regelmatig bloedonderzoek plaats en eenmaal een MRI-onderzoek. Er is uitgebreide patiënteninformatie beschikbaar.

Kijk voor informatie over MS op www.orbisconcern.nl/neurologie onder Academisch MS Centrum Limburg. Patiënten met MS die belangstelling hebben, kunnen vrijblijvend voor meer informatie contact opnemen met Sandra Liedekerken, tel. 06 – 13164103.

* Academisch MS Centrum Limburg

Orbis Medisch Centrum en het Maastricht Universitair Medisch Centrum + werken samen aan de behandeling van Multiple Sclerose (MS) patiënten onder de naam van Academisch MS Centrum Limburg. Dit centrum richt zich op de behandeling van alle MS patiënten in Limburg.

Meer online

Volg ons op