Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Nieuws » Nieuws algemeen » Onderzoek: waarom seks?

Onderzoek: waarom seks?

alt

Motieven voor seks kunnen voor iedereen en in elke situatie verschillend zijn. De een heeft vooral seks om spanning en stress kwijt te raken, terwijl de ander vooral intimiteit met de partner nastreeft.
De ene keer is men gericht op lust en klaarkomen, terwijl men een andere keer seks heeft, omdat het zo hoort of omdat het al lang geleden is. De studenten Permanente Vorming Seksuologie aan de Universiteit Gent starten bij het grote publiek een rondvraag om die motieven te onderzoeken. Seksueel welzijn is immers een belangrijke factor voor emotioneel welzijn en levenskwaliteit. In een Amerikaans onderzoek (Meston en Buss, 2007) werden maar liefst 237 redenen genoemd om seks te hebben.
Seks bij gezondheidsproblemen
De Gentse onderzoekers selecteerden heel gericht 139 van deze 237 motieven om die bij een groter publiek verder uit te diepen. Tot nu is er bovendien weinig bekend over de seksuele motieven van mensen die kampen met specifieke gezondheidsproblemen. Aangezien vele (chronische) aandoeningen een invloed hebben op seksualiteit, willen de onderzoekers hier meer zicht op krijgen. Iedereen mag deelnemen, maar de onderzoekers zijn specifiek geïnteresseerd in mensen met multiple sclerose (MS), obesitas of een oncologische aandoening (kanker), transgender personen, jongeren van 16 tot en met 18 jaar, senioren van 55 jaar en ouder en personen met een seksueel probleem.
Deelname
Iedereen die seksueel actief is, ongeacht de leeftijd, kan anoniem meedoen en via de site www.waaromseks.be de vragenlijst invullen. Deelnemen kan tot en met 31 maart 2014. De lijst invullen duurt circa 30 minuten. Volgens planning zullen de eerste resultaten van het onderzoek voor de zomer klaar zijn. Wie deelneemt, kan na afloop ook de resultaten ontvangen en kans maken op een geldprijs van € 100,-.
Permanente Vorming Seksuologie
Het onderzoek “Waarom seks?” vindt plaatst in het kader van de Permanente Vorming Seksuologie, georganiseerd door de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen (Universiteit Gent). Het wordt voor het eindwerk van het tweede opleidingsjaar uitgevoerd door een team van zeven seksuologen in opleiding, onder supervisie van prof. dr. Guy T’Sjoen, prof. dr. Ann Buysse en prof. dr. Marieke Dewitte.
Voor de Nederlandse situatie vindt in het kader van dit onderzoek samenwerking plaats met het Nationaal MS Fonds. Via de website, databases en social media van het Nationaal MS Fonds zal dit onderzoek zo breed mogelijk onder de aandacht van mensen met MS worden gebracht.

Plaats reactie


Beveiligingscode Vernieuwen

Meer online

Volg ons op