Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Nieuws » Nieuws algemeen » Onderzoeksresultaten CCSVI bij MS

Onderzoeksresultaten CCSVI bij MS

altCCSVI (Zamboni) lijkt geen rol te spelen bij ontstaan MS en vernauwingen komen de ene keer wel en de andere keer niet voor bij een persoon.

CCSVI is een syndroom waarbij het veneuze systeem, de aderen, niet in staat is om efficiënt het bloed uit het centrale zenuwstelsel af te voeren. Professor Zamboni ontdekte bij enkele mensen met MS ijzerophopingen in de venen van de hersenen, waardoor hij een relatie met CCSVI legde. Omdat Zamboni maar een klein aantal mensen met MS had onderzocht, is het belangrijk dat er veel meer onderzoek wordt gedaan naar de theorie dat CCSVI een belangrijke rol speelt bij MS.

Inmiddels zijn er veel onderzoeken gedaan en de resultaten hiervan laten enorme verschillen zien, maar geen enkele laat onomstotelijk bewijs zien van dit verband. De meeste onderzoeken constateerden CCSVI bij minder dan 20% van de onderzochte mensen met MS. De resultaten van het Nederlandse onderzoek van dr. Visser in Tilburg passen in dit beeld.

Wat opvallend is aan dit onderzoek is dat het laat zien dat de ene keer wel een vernauwing en/of reflux optreedt bij een aantal mensen en een ander moment niet. Hieruit kunnen we concluderen dat het afvloeisysteem van de aderen heel dynamisch is.

In de MS Nieuwslijn maarteditie 2012 staat een uitgebreid interview met dr. Visser over dit onderzoek.

Meer online

Volg ons op