Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Nieuws » Hot nieuws » Unieke leerstoel op Wereld MS Dag

Unieke leerstoel op Wereld MS Dag

altNeuroloog Leo Visser gaat een in Nederland unieke leerstoel bekleden aan de Universiteit voor Humanistiek. Dat maakt hij bekend op 29 mei, op wereld MS Dag, een dag waarop wereldwijd aandacht wordt gegeven aan de chronische ziekte Multiple Sclerose.

Visser richt het onderzoek vanuit de hem aangeboden leerstoel op zorg vanuit het perspectief van de MS-patiënt, op het optimaliseren van de autonomie van die patiënt en op de interactie tussen patiënt, familie en behandelaars. Het vernieuwende hieraan is dat het onderzoek zoekt naar de beste manier om de patiënt zijn eigen identiteit te laten behouden, hem handvatten te geven om actiever om te leren gaan met zijn ziekte en hem zo beter in staat te stellen gebruik te maken van het zorgnetwerk voor MS. Het uiteindelijke doel is om de zorg voor patiënten met MS te verbeteren met behulp van nog te ontwikkelen individuele profielen en voor een optimale interactie tussen patiënt en behandelaars te zorgen.

Dagelijkse praktijk
Visser: “Ik merk steeds vaker dat wij zorgverleners ons te veel richten op alleen de lichamelijke klachten van MS-patiënten en op de technische behandeling daarvan. We sluiten nog te weinig aan bij de patiënt zelf en de vragen die hij of familieleden heeft. Het programma ‘Menslievende zorg’ in het St. Elisabeth Ziekenhuis leert ons juist hoe belangrijk onderzoek naar die aansluiting is. Menslievende, humane zorg is een essentieel onderdeel van een zo goed mogelijke behandeling. Dat blijkt keer op keer. Door het ziektebeeld ook in steeds grotere mate te benaderen vanuit het perspectief van de patiënt, zal de patiëntenparticipatie en –autonomie toenemen en de zorg voor mensen met MS aanzienlijk verbeteren. Daar ben ik van overtuigd.”

Nationaal MS Fonds
De leerstoel voor dokter Visser is geïnitieerd door het Nationaal MS Fonds. Daar werkt hij al jaren mee samen. Veel van Vissers vorige wetenschappelijke onderzoeken zijn ook naar aanleiding van vragen van patiënten aan het Nationaal MS Fonds.
Multiple sclerose is één van Vissers speerpunten als neuroloog. Patiëntenzorg, onderwijs en wetenschappelijk onderzoek zijn drie essentiële onderdelen van zijn dagelijkse werk.

altalt


Plaats reactie


Beveiligingscode Vernieuwen

Meer online

Volg ons op