Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Onderzoek » Onderzoeken MS Fonds » Second Opinion

Second Opinion

alt

Uit een enquête van artsenvereniging Nederland is naar voren gekomen dat artsen een second opinion veelal zinloos vinden. Zinloos, omdat uit die onderzoeken vaak dezelfde conclusies en diagnoses worden getrokken. Dit is een eenzijdige visie, de mening van de patiënt is niet gevraagd. Denken patiënten daar echter anders over? Prof. Visser doet samen met het Nationaal MS Fonds onderzoek naar de second opinion-aanvragen van mensen met MS om te achterhalen hoeveel belang zij hieraan hechten.
“In de vragenlijsten staan vragen over bijvoorbeeld het waarom mensen een second opinion hebben aangevraagd. Heeft de neuroloog dit bijvoorbeeld aanbevolen of hebben ze dit uit eigen initiatief gedaan. Diverse factoren kunnen van belang zijn om een second opinion aan te vragen”, zegt Visser. “Denk bijvoorbeeld ook aan de arts-patiënt-relatie.”
Het is denkbaar dat een second opinion belangrijk is voor mensen met MS, omdat het geruststelling en zekerheid kan bieden. Het kan onrust voorkomen en daardoor minder zorg geven. Daardoor kan een second opinion een bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van mensen met MS. Dit onderzoek past dan ook volledige bij het onderzoeksgebied van professor Visser: patiëntenparticipatie.
Van de 2.000 ingevulde vragenlijsten heeft ongeveer 2/3 aangegeven een second opinion te hebben gehad. De resultaten moeten geanalyseerd worden. Met de conclusies kunnen we hopelijk beslissers in de zorg overtuigen om de second opinion te handhaven.
Verder zegt Prof. Visser dat “het jammer is dat alle ziekten op één hoop worden gegooid met betrekking tot de second opinion in de enquete van de artsenvereniging.” De ene ziekte is immers de ander niet. Bij MS is zelfs de diagnose niet altijd 100% zeker. Een second opinion kan dan uitkomst bieden.

Plaats reactie


Beveiligingscode Vernieuwen

Meer online

Volg ons op