Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Behandelen » Remmende medicaties » Fingolimod

Fingolimod

Fingolimod (Gilenya) is een middel dat bij mensen met Multiple Sclerose als 2de lijns medicatie wordt ingezet om het ziekteproces af te remmen.
Werkzaamheid
Fingolimod remt de verspreiding van de T-cellen in het lichaam die betrokken zijn bij ons afweersysteem. Bij Multiple Sclerose vallen deze T-cellen de myeline schede aan die rondom de zenuwbanen ligt. Het middel Fingolimod bindt zich aan deze T-cellen waardoor ze zich niet kunnen verspreiden door het lichaam. Hierdoor vallen de T-cellen minder snel de myeline schede aan en wordt op deze manier het ziekteproces geremd.
Toediening
Fingolimod is in tabletvorm verkrijgbaar via uw behandelend arts. U kunt thuis een keer per dag een pil innemen op steeds hetzelfde tijdstip. De pil kan zonder of met voeding worden ingenomen. De eerste dosis vindt in het ziekenhuis plaats onder toeziend oog van een arts. U verblijft daar ten minste zes uur waarbij uw hartslag en bloeddruk om het uur worden gecheckt. Voor de inname neemt men meerdere keren een elektrocardiogram af. Hiermee wordt het ritme en activiteit van de hartspieren gemeten. Wanneer hier afwijkingen in naar voren komen, dan moet u nog een dag blijven.
Effect
Fingolimod helpt het aantal aanvallen te verminderen en vertraagt de voortgang van lichamelijke beperkingen als gevolg van MS.
Voor wie geschikt
Volwassenen met MS die onvoldoende baat hebben gehad bij 1ste lijns medicatie. Of volwassenen met MS die relapsing remitting MS ervaren met minimaal 2 schubs in het afgelopen jaar. Of bij wie de actieve laesies op de MRI-scan significant zijn toegenomen.
Bijwerkingen
De meest voorkomende bijwerkingen zijn griep, hoesten, diarree, rugpijn, verhoogde ALT-concentratie (lever) en een verlaging van het lymfocyten gehalte (cellen immuunsysteem).
Veelbesproken
De hartslag kan na inname van de allereerste pil trager gaan. Deze klacht is vooral binnen het uur te merken na het slikken van de pil en houdt in het begin ongeveer 6 uur aan. Om deze reden is het hartfilmpje nodig aan het begin van de behandeling. Deze bijwerking komt regelmatig voor. Ongeveer 1 op de 200 mensen (0.5%) meldt hierbij symptomen gevoeld te hebben (bijvoorbeeld duizeligheid)
.
Welke onderzoeken kunt u verwachten
controle
Wanneer u Fingolimod gebruikt, dan zal uw behandelend arts u het eerste jaar minimaal 4 keer per jaar willen zien, onder andere vanwege controle op de bijwerkingen met elke 3 maanden bloedonderzoek. Soms kan een MRI-scan gemaakt worden.
ECG
Voordat u de eerste keer Fingolimod krijgt wordt een hartfilmpje (ECG) gemaakt. Zes uur na inname wordt er opnieuw een ECG gemaakt. Gedurende die 6 uur wordt u gemonitord in het ziekenhuis, daarbij hoort bloeddrukopname en hartslagcontrole om het uur. U wordt gecontroleerd op bradycardie: dat is een vertraagde hartslag. Het is mogelijk dat die periode van monitoring wordt verlengd wanneer hier aanleiding voor is.
Meting hartslag en bloeddruk
Wanneer u in het ziekenhuis verblijft tijdens de eerste inname, dan zal elk uur uw hartslag en bloeddruk gemeten worden. Mogelijk worden deze onderzoeken vaker bij u herhaald tijdens het gebruik van Fingolimod. Ook zal regelmatig bloed bij u afgenomen worden om uw leverwaarden te controleren.
Oogtest
Mogelijk worden na 3 of 4 maanden, na de start met Fingolimod uw ogen getest. Uw ogen worden voor het begin met Fingolimod en ook tijdens het gebruik onderzocht door de oogarts. Dit om op Macula-oedeem, vocht onder de gele vlek in het oog, te controleren. Dit kan bij 1 op de 250 (0.4%) van de mensen voorkomen en verdwijnt doorgaans na stoppen van de behandeling indien nodig.
Communiceer met uw arts
Als u een van de volgende bijwerkingen ervaart tijdens het gebruik van Fingolimod, dan is het verstandig om uw neuroloog of MS verpleegkundige te raadplegen: erge duizeligheid en moeheid, wanneer u denkt een infectie te hebben of griepverschijnselen vertoont, het middelpunt van uw gezichtsveld wazig wordt of schaduwvlekken vertoont, er een blinde vlek in het middelpunt van uw gezichtsveld ontstaat, u moeite heeft kleur en scherpe details te zien, bij een gele verkleuring van oogwit of huid, donkere kleur urine, onverklaarbare misselijkheid en/of braken.
Ook in de volgende situaties is het erg belangrijk om te overleggen met uw behandeld arts:
Als u een pil vergeten bent of als u een pil te veel heeft genomen. Wanneer u andere medicijnen naast Fingolimod gaat gebruiken (ook homeopathische middelen), als u zwanger wilt worden of bent en als u wilt stoppen met het middel.

Lees meer over behandelingen op www.msinbehandeling.nl

Plaats reactie


Beveiligingscode Vernieuwen

Meer online

Volg ons op