Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home

“Het was alsof ik met elke kilometer de ellende achter me liet”

altBij Joyce de Fluiter werd vijf jaar geleden de diagnose MS gesteld. Ze leidt het leven dat ze wil. Mét de ziekte en zonder angst.
“Nadat ik de diagnose MS kreeg, heb ik veel informatie gezocht. Het viel me op dat de toon van die informatie vaak heel positief was. De eerste paar jaar was ik daar eigenlijk nog niet zo aan toe; ik zat nog volop in het verwerkingsproces. Maar gaandeweg wilde ik toch uitzoeken waardoor ik me beter zou gaan voelen. Ik las toen ook over het Can Do Behandelprogramma voor mensen met MS en hun dierbaren. Mensen die eraan hadden deelgenomen waren zo enthousiast dat ik ook besloot mee te doen.”
In 2015 besloot Joyce samen met haar man het Can Do Behandelprogramma te volgen. “Tijdens het Can Do weekend ga je gesprekken aan met experts zoals psychiaters, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en ervaringsdeskundigen. Ik vind dat je er blanco in moet gaan en omdat toekomstige deelnemers dit kunnen lezen, kan ik er niet al te veel over vertellen. Het programma geeft inzichten over het leven met MS. Bijvoorbeeld dat niet alles om de ziekte hoeft te draaien en hoe je zelf de regie kunt pakken. Ik werd nogal geconfronteerd met mezelf. Zowel bij mij als mijn man kwamen bepaalde angsten bloot te liggen. Zo wilden wij diep van binnen dolgraag een tweede kind. Puur vanwege de MS hadden we dat plan laten varen.”
“Toen we tijdens Can Do de gesprekken aangingen, leerden we dat we nogal vastzaten in angsten. Als resultaat namen we al onze besluiten op basis van mijn ziekte en gingen we bij voorbaat al nooit meer ’s avonds weg, naar verjaardagen en vrienden. Ik zag tijdens het weekend dat waarvoor ik bang was, niet altijd reëel is. Er kan juist nog ze veel wél. Een andere mindset eigenlijk. Inmiddels hebben we dan ook een tweede kind, een zoontje van zes maanden.”
Na het Can Do weekend werd Joyce gevraagd om als lid van Team Vlinder de Mont Ventoux te beklimmen. “Ik dacht eerst dat dit voor mij niet was weggelegd. Maar door ‘Can Do’ keek ik er ineens heel anders tegenaan. Dus ben ik samen met het Nationaal MS Fonds en 22 andere mensen met MS in teamverband die berg gaan beklimmen om geld in te zamelen voor onderzoek en medicatie. Eerst wilde ik halverwege de berg beginnen. Ter plekke besloot ik toch bij de voet te starten, en ik bereikte na 21 km de top. Tijdens het lopen keek ik regelmatig achterom. Het was alsof ik met elke kilometer de ellende achter me liet. Een waanzinnige ervaring.”
Joyce plukt nog steeds de vruchten van het Can Do Behandelprogramma. “Als ik nu ergens voor uitgenodigd word, denk ik niet in eerste instantie aan de MS. Eerder of ik er gelukkig van word. Is dat zo, dan ga ik. Ook ’s avonds dus. Mijn man en ik staan veel sterker in onze schoenen en leven nu veel meer het leven dat we willen leiden. Ik vraag me niet zo gauw meer af of ik het wel red. Natuurlijk heb ik ook slechte momenten, die horen erbij. Maar ik stond op de bruiloft van mijn broer wel mooi om twee uur ’s nachts nog op de dansvloer.”
Tekst: Marjolein Straatman, Media Planet

Meer online

Volg ons op