Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMart



Uw mandje is momenteel leeg.
Home

Lezingen Blok 2

In de middag kun je lezingen over specifieke onderwerpen bijwonen. Je kunt in dit blok 1 lezing bijwonen. 
 
Bezoekers die zich tijdig inschrijven voor een lezing hebben gegarandeerd toegang. Als de zaal vol is kunnen we geen nieuwe aanmeldingen meer accepteren. Als je je hebt ingeschreven vragen we je om je uiterlijk 10 minuten voor aanvang te melden bij de ingang van de juiste ruimte. De bevestiging van je inschrijving is het toegangsbewijs.
 
De lezingen in dit blok zijn van 14.45 tot 15.30 uur.
 

Nieuwe Ontwikkelingen bij MS (Dr. Michel Bos)

De ontwikkelingen op het gebied van Multiple Sclerose gaan razendsnel. Er komen diverse nieuwe medicijnen op de markt. Maar wat is hun werking? Zijn er bijwerkingen? Zijn er nieuwe behandelmethoden? Is er nieuws voor mensen met een progressieve beloopsvorm? Tijdens deze lezing zet Dr. Michel Bos alles helder op een rij.
 

MS & Pijn (Dr. Jan Vranken)

Pijn is een veel voorkomend symptoom bij MS. De pijn kan acuut of chronisch zijn. Acute pijn is vaak van neurologische aard en wordt veroorzaakt door "kortsluiting" in de zenuwen. Voorbeelden zijn Trigeminus neuralgie (TN). Dit is een stekende pijn in het gezicht, en kan optreden als een eerste symptoom van MS. Het Teken van Lhermitte is een korte, stekende, op een elektrische schok-lijkende sensatie die loopt vanaf de achterkant van het hoofd naar beneden via de wervelkolom. Een ander voorbeeld is de "MS knuffel" (een drukkend gevoel rond de borstkas). Vaak voorkomende chronische pijn bij MS wordt vaak omschreven als een continue brandende pijn in armen en benen, tintelingen en “naalden”. Ook komen pijnlijke tonische spasmen (krampen), rugpijn en hoofdpijn vaak voor. De pijn kan ook worden veroorzaakt door immobiliteit, onjuist gebruik van hulpmiddelen, of de strijd om te compenseren bij balans -en evenwicht problemen kan allemaal bijdragen. Het is van essentieel belang dat een evaluatie wordt gemaakt van de bron van de pijn alvorens de pijnbestrijding kan worden opgestart.
 

MS & Intimiteit (Mevr. Nienke Dekkinga)

50% van de vrouwen en 80% van de mannen met MS krijgt te maken met veranderingen op het gebied van seksualiteit. Dat is veel, heel veel. Aan dit onderwerp wordt helaas nog te weinig aandacht besteed. Vreemd eigenlijk want er valt genoeg over te vertellen en zeker ook genoeg aan te doen.

Iedereen heeft behoefte aan intimiteit en zou het niet zonde zijn als je door de gevolgen van MS genoegen neemt met een leven zonder intimiteit? MS kan op verschillende manieren invloed hebben op je seksuele beleving, zowel biologische, psychologische als sociale factoren spelen een rol. Nienke Dekkinga, Consulent Seksuele Gezondheid, heeft een uitgebreide enquête uitgevoerd over MS & je Liefdesleven. Met verrassende en verhelderende resultaten.

Wil jij weten hoe jij weer meer intimiteit in je relatie krijgt? Wil jij weten welke remmende factoren er zijn voor een positieve seksuele beleving? En hoe deze te tackelen? Kom dan naar de (interactieve) lezing “MS & Intimiteit”.
 

De geschiedenis van MS – wat hebben we in dertig jaar geleerd? (Dr. Eric van Munster)

In 1947 leefde iemand na het stellen van de diagnose gemiddeld nog maar 17 jaar. Vijftig jaar later is de levensverwachting van iemand met MS ongeveer gelijk aan iemand die de ziekte niet heeft. Minder dan 50 jaar geleden was slechts 20% van de mensen met MS in staat om te werken. In de laatste tien jaar hebben meer dan 50% van de mensen onder de 65 met MS met een relatief lage ziekteprogressie een baan. Dat is te danken aan uitgebreid wetenschappelijk onderzoek en tal van belangrijke ontwikkelingen zoals de MRI, ziekte-veranderende behandelmethoden, de mogelijk belangrijke rol van vitamine D en door mensen te activeren in plaats van rust voor te schrijven We begrijpen steeds beter hoe MS werkt, maar door de ontwikkelingen op het gebied van de immunologie (die zich bezighoudt met het afweersysteem van het lichaam), de epidemiologie (het onderzoek naar ziektepatronen binnen populaties) en de genetica (de wetenschap die zich richt op genen en erfelijkheid), zal onze kennis nog verdere toenemen en vinden experts mogelijk een behandeling waarmee de ziekte kan worden genezen. 

 

Bezoekers die zich vooraf niet voor een lezing hebben ingeschreven, kunnen zich melden bij de medewerker van het Nationaal MS Fonds die bij de ingang van de ruimte staat. Deze medewerker kan aangeven of er nog plaats is. De bezoeker heeft vervolgens de mogelijkheid zich aan te melden voor de reservelijst van deze lezing of om naar een andere zaal te gaan als hij/zij daar de kans op een plek groter acht. Als er in een zaal vrije plaatsen zijn, zullen vijf minuten voor aanvang van de lezing mensen die zich hebben ingeschreven op de reservelijst op volgorde van aanmelding worden toegelaten.

Meer online

Volg ons op