Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home

Meet the professor

Hoe vaak heb je de kans om aan een professor die in MS gespecialiseerd is vragen te stellen? Tijdens de Meet the professor-lezingen is er ruimte gelaten voor jouw vragen. 
 
Je kunt je in dit tijdsblok voor 1 van de volgende lezingen inschrijven. Bezoekers die zich tijdig inschrijven voor een lezing hebben gegarandeerd toegang. Als de zaal vol is kunnen we geen nieuwe aanmeldingen meer accepteren. Als je je hebt ingeschreven vragen we je om je uiterlijk 10 minuten voor aanvang te melden bij de ingang van de juiste ruimte. De bevestiging van je inschrijving is het toegangsbewijs.
 
De lezingen in dit blok zijn van 13.00 tot 13.45 uur.
 

Nieuwe terminologie: actief vs. niet-actief en progressief vs. niet-progressief (Prof. Rogier Hintzen)

De huidige benamingen van de beloopsvormen van MS zijn geïntroduceerd in de vorige eeuw. De toegenomen kennis over de pathologie van MS gekoppeld aan de wetenschap dat de huidige typen niet de recent geïdentificeerde klinische aspecten van de ziekte omvatten, maakt dat nieuwe omschrijvingen van de beloopsvormen worden ontwikkeld.
 

Risicofactoren, behandelingen en toekomstperspectieven bij progressieve MS (Prof. Marie D’hooghe)

Wat zijn aantoonbare risicofactoren die de progressie van MS beïnvloeden, wat zijn de therapeutische mogelijkheden die we nu kennen en op welke termijn komen er medicijnen op de markt voor progressieve MS? Wat zijn mogelijkheden die u zelf heeft om uw progressie te beïnvloeden?
 

Hersenen, MS en prikkels (Prof. Huub Middelkoop) 

Dag in dag uit staan wij continu bloot aan enorm veel prikkels van buiten én binnen ons lichaam, zoals beelden, omgevingsgeluiden, gedachten, emoties of pijn. Al die prikkels worden verwerkt door onze hersenen. Een hersenaandoening, zoals MS, leidt daarom regelmatig tot een stoornis in de prikkelverwerking, tekortschietende compensatie en uiteindelijk disfunctie. Wetenschap over dit mechanisme is van groot belang voor het ontwikkelen van effectieve therapeutische interventies. Deze lezing gaat in op prikkelverwerking door hersenen met MS, in het bijzonder aangaande de mentale functies zoals multitasken, onthouden en gedragsregulatie, en hoe we deze processen zelf kunnen beïnvloeden. 
 

MS: gezondheid en voeding (Prof. Leo Visser)

De relatie tussen voeding en MS bevat nog veel onduidelijkheden. Onder leiding van prof. Leo Visser en de Wageningen Universiteit is een onderzoek gestart naar de invloed van voeding op MS. Hierbij is de rol van vitaminen, mineralen en overige voedingsstoffen van belang. Iedereen heeft energie en voedingsstoffen nodig voor een optimaal functioneren van het lichaam. Door een bewuste levensstijl, een gebalanceerd voedingspatroon en een gezonde darmflora kunnen de MS-gerelateerde klachten wellicht afnemen. 

 

Bezoekers die zich vooraf niet voor een lezing hebben ingeschreven, kunnen zich melden bij de medewerker van het Nationaal MS Fonds die bij de ingang van de ruimte staat. Deze medewerker kan aangeven of er nog plaats is. De bezoeker heeft vervolgens de mogelijkheid zich aan te melden voor de reservelijst van deze lezing of om naar een andere zaal te gaan als hij/zij daar de kans op een plek groter acht. Als er in een zaal vrije plaatsen zijn, zullen vijf minuten voor aanvang van de lezing mensen die zich hebben ingeschreven op de reservelijst op volgorde van aanmelding worden toegelaten.

Meer online

Volg ons op