Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home

Wetenschappelijk symposium

Ieder jaar spreken vooraanstaand professoren en onderzoekers over de meest actuele en/of belangrijke onderwerpen voor mensen met Multiple Sclerose en hun omgeving.
 
Het symposium is van 09.45 tot 12.00 uur. De volgende onderwerpen komen aan bod:
 
Officiële opening door Anneke van der Zande (voorzitter bestuur Nationaal MS Fonds).

Dr. Geert Poelmans - Zit MS in je DNA?
Verschillende factoren spelen een rol bij MS. Een belangrijke factor is erfelijkheid en wereldwijd wordt onderzoek gedaan naar welke genen een rol spelen bij het ontstaan en de voortgang van de ziekte. Dr. Geert Poelmans van het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen zal een overzicht geven van de genen die tot nu gevonden zijn voor MS en wat de functie is van de eiwitten die door deze genen 'gecodeerd' worden, bijvoorbeeld bij het regelen van de immuunreactie of het goed functioneren van zenuwcellen. Daarnaast maakt zijn onderzoeksgroep momenteel een zogenaamd 'moleculair landschap' van MS dat een visueel overzicht geeft van alle interacties tussen de tot nu toe bekende MS-eiwitten. 

Dr. Sjef Jongen - Therapietrouw: Wat te weten en wat te doen?
Slechts 50-60% van de therapieën worden gevolgd volgens de vooraf bepaalde strategie. Toch is het heel belangrijk om de therapie vol te houden en geen dosering te missen om het gewenste effect te bereiken van een behandeling. Dr. Jongen bespreekt de verschillende factoren die therapietrouw bemoeilijken en geeft aan wat er kan worden gedaan om de trouw te bevorderen.

Professor Leo Visser - Wat is het onderscheid tussen een schub en een pseudoschub?
Veel mensen met MS zullen zich hier wel in herkennen; je hebt klachten die niet binnen enkele uren weggaan en dan volgt paniek. Heb je een schub? Verergert de MS op dit moment? Professor Visser gaat tijdens deze lezing in op de verschillen tussen een echte schub en een schub die op een schub lijkt maar het niet is (pseudoschub). 

Professor Rogier Hintzen - Multiple Sclerose: Outside-In of Inside-Out?
Wordt MS veroorzaakt door een gebeurtenis in het brein waarop het immuunsysteem reageert, of reageert het immuunsysteem op een externe factor en valt het vervolgens het brein aan?

Meer online

Volg ons op