Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home

MSmap

Het Nationaal MS Fonds investeert in het baanbrekende onderzoek van Dr. Geert Poelmans en Prof. Gerard Martens van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het gaat om een onderzoek onder maar liefst 11.500 MS-patiënten en een controlegroep van 21.000 gezonde mensen. Aan de hand van genetische studies is er een overzichtskaart (MSmap) voor MS samengesteld waarin de biologische processen staan die betrokken zijn bij MS. Ook zijn er stoffen ontdekt die een belangrijke rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van baanbrekende medicijnen.

De basis voor de MSmap is aanwezig. Nu is het zaak deze uit te breiden. Een volgende fase hierin is bloedonderzoek bij mensen met MS en de genetische gegevens daarvan ‘over’ de overzichtskaart leggen. Hieruit kan duidelijk worden welke specifieke processen bij een bepaalde patiënt zijn aangetast. Dit kan in de toekomst helpen bij het opstellen van een behandelplan op maat.

Na deze fase moeten de doelwitten binnen de overzichtskaart gevonden gaan worden. Deze doelwitten staan centraal bij de biologische processen die bij MS zijn aangedaan. Stoffen die de doelwitten beïnvloeden, worden in contact gebracht met gekweekte MS-achtige cellen of stamcellen van MS-patiënten, dit laatste in nauwe samenwerking met een instituut in New York dat met stamcellen werkt. De reactie van de cellen wordt vervolgens geanalyseerd om te zien hoe ze reageren buiten het lichaam om. Dit kan op termijn veel nieuwe inzichten en hopelijk zelfs een doorbraak in onze kennis over MS opleveren en daarmee de genezing van MS een stapje dichterbij brengen.

Meer online

Volg ons op