Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.

Fampyra

Dit is een symptoommedicatie die kan worden ingezet om het lopen te verbeteren van volwassenen (18 jaar en ouder) met Multiple Sclerose, die als gevolg van MS moeilijk lopen.
Werkzaamheid
De werkzame stof van Fampyra is fampridine. Fampridine is een kaliumkanaalblokker en verbetert de geleiding van de signalen die de hersenen naar de spieren sturen door de kaliumlekkage te stoppen.
Toediening
Fampyra is in tabletvorm verkrijgbaar op voorschrift van uw behandelend arts. Elke tablet met verlengde afgifte bevat 10 mg fampridine en het wordt 2x per dag ingenomen met 12 uur tussenpauze.
Effect
Fampyra werkt niet bij iedereen. Uit onderzoek is gebleken dat Fampyra bij ongeveer eenderde1 het loopvermogen binnen twee tot vier weken verbetert. De behandeling wordt dan ook in eerste instantie voor twee weken voorgeschreven. Hierna wordt met een looptest gemeten in hoeverre het loopvermogen is verbeterd. Wanneer geen verbetering wordt aangetoond, zal de behandeling worden gestaakt.
Voor wie geschikt?
Volwassenen met MS met een beperkt loopvermogen en een EDSS-score tussen de 4 en de 7.
Bijwerkingen
De meest voorkomende, gevonden bijwerkingen in onderzoeken zijn neurologisch en omvatten toevallen, slapeloosheid, angst, evenwichtsstoornis, duizeligheid, paresthesie (gevoelsstoornis), tremor, hoofdpijn en asthenie (lichaamszwakte).1

Fampyra wordt nog niet vergoed door de zorgverzekeraars. Er is door de overheid (VWS en ZIN) bepaald dat verder onderzoek naar de effectiviteit van fampridine moet plaatsvinden.
Lees vóór gebruik van Fampyra ook altijd aandachtig de tekst van de bijsluiter die u vindt in de verpakking.
1 FAMPYRA Samenvatting van de productkenmerken, juli 2014

Reacties

-17 Vraagje FampyraWim van Hout 24-04-2016 11:48 #1

Mijn vraag is simpel, is dit product ook bedoeld voor mensen die secundair progressief zijn? Ik heb een langzame progressie, het lopen gaat langzaam achteruit. Ik vraag me af of het voor deze klachten bedoeld is. Ik ga uiteraard voor meer info naar mijn neuroloog, maar een globale voor informatie is wenselijk. Gezien meerdere producten voor bijvoorbeeld rrms of ppms bedoeld zijn.

Dank u

Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode Vernieuwen

Extra items

Meer online

Volg ons op