Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Behandelen » Remmende medicaties » Lemtrada

Lemtrada

Lemtrada (alemtuzumab) is een middel voor de behandeling van volwassenen met actieve Relapsing Remitting Multiple Sclerose (RRMS). Lemtrada is in 2013 goedgekeurd door de Europese autoriteiten (EMA) en is beschikbaar in Nederland. Het wordt vergoed door de zorgverzekeraars.
Werkzaamheid
Lemtrada, waarvan de werkzame stof alemtuzumab is, bindt zich aan een specifiek eiwit, dat zich met name op de circulerende witte bloedcellen bevindt, waardoor deze bloedcellen worden vernietigd. Hierdoor nemen de aanvallen op het zenuwstelsel af.
Toediening
Lemtrada wordt middels een infuus gedurende twee kuren toegediend. Bij de eerste kuur krijgt u één infusie per dag gedurende 5 achtereenvolgende dagen. Bij de tweede kuur, 12 maanden na de eerste kuur, krijgt u één infusie per dag gedurende 3 achtereenvolgende dagen.
Een infusie met Lemtrada duurt ongeveer vier uur, waarbij u vooraf nog medicatie toegediend krijgt en achteraf nog enkele uren gecontroleerd wordt op infusiereacties. Tussen de twee kuren in wordt u niet behandeld met Lemtrada.
Effect
In klinische studies hadden patiënten die werden behandeld met Lemtrada minder aanvallen, minder kans op verslechtering van hun invaliditeit en minder (nieuwe) afwijkingen van op de MRI scan.
Voor wie geschikt
Volwassenen met actieve Relapsing Remitting MS (RRMS), vastgesteld door klinische testen of beeldvormende technieken.
Bijwerkingen
De meest voorkomende bijwerkingen zijn infusie gerelateerde reacties (tijdens of tot 24 uur na de behandeling), zoals hoofdpijn, misselijkheid, koorts, huiduitslag en vermoeidheid. Ook is er een verhoogd risico op infecties (vooral bovenste luchtweg- en urineweginfecties). Tijdens de kuren zult u dan ook aanvullende medicatie krijgen om eventuele bijwerkingen te voorkomen of te verminderen.
Daarnaast is er, tot 4 jaar na de laatste infusie, een verhoogd risico op het ontwikkelen van auto-immuunziekten; schildklieraandoeningen, ITP (te weinig bloedplaatjes) en bepaalde nieraandoeningen.
Welke onderzoeken kunt u verwachten
Voorafgaand aan de behandeling zal de arts controleren of u in goede gezondheid verkeert en bespreken of u misschien nog vaccinaties nodig hebt.
Voorafgaand aan, en na de infusies elke maand, tot 48 maanden na de laatste infusie, moet bloed- en urine onderzoek plaatsvinden om infecties en andere gezondheidsproblemen, waaronder de genoemde auto-immuunaandoeningen, vroegtijdig op te sporen en adequaat te kunnen behandelen.
Ook is het belangrijk om tussen de maandelijkse onderzoeken in, zelf alert te zijn op symptomen of klachten die kunnen duiden op eventuele bijwerkingen.
Communiceer met uw arts
Als u symptomen van infecties of andere klachten, die u niet kent of begrijpt, ervaart tijdens de behandeling met Lemtrada is het verstandig om uw behandelend arts te raadplegen.
Van uw behandelend arts ontvangt u een handleiding voor patiënten, en een patiëntenwaarschuwingskaart die u te allen tijde bij u moet dragen. Hierin staan uitgebreide instructies en aanvullende informatie over klachten en symptomen die kunnen duiden op een bijwerking.
Ook wanneer u andere of nieuwe medicatie gaat gebruiken (dit geldt ook voor homeopathische middelen), als u zwanger wilt worden of al bent is het belangrijk om te overleggen met uw behandelend arts.
Meer informatie over behandelingen is te vinden op www.msinbehandeling.nl

Plaats reactie


Beveiligingscode Vernieuwen

Meer online

Volg ons op