Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Behandelen » Remmende medicaties » Interferon-Beta

Interferon-Beta

alt

Dit is een 1ste lijns behandeling die bij mensen met MS wordt ingezet om de klachten te verminderen en achteruitgang van de ziekte zoveel mogelijk te beperken. Interferon beta kent 3 verschillende merknamen: Avonex, Betaferon en Rebif.
Werkzaamheid
Bij het toedienen van Interferon beta worden de natuurlijke interferonen aangevuld, waardoor het immuunsysteem sterker wordt en ontstekingen minder de kans krijgen om toe te slaan.
Toediening
De medicatie wordt thuis toegediend aan de hand van een voorgevulde injectie. Het zelfinjecteren is voor veel mensen met MS lastig. Een verpleegkundige kan u in het begin hulp bieden en u voordoen hoe u uzelf het beste kan injecteren. De frequentie van het prikken verschilt tussen de drie merknamen van Interferon beta.
Effect
Interferon beta kan bijdragen aan het verminderen van het aantal Schubs (aanvallen) dat u heeft en kan de invaliderende effecten van MS vertragen.
Voor wie geschikt?
Interferon beta kan voorgeschreven worden door de neuroloog aan mensen met MS die aanvallen en herstelmomenten ervaren.
Bijwerkingen
Voornamelijk in het begin kunt u last krijgen van griepachtige verschijnselen, zoals rillingen, spierpijn en lichte temperatuursverhoging na een injectie. Ook een branderig gevoel op de injectieplaats na het prikken komt voor. Leverfunctiestoornissen kunnen ook voorkomen.
Welke onderzoeken kunt u verwachten
Neurologisch onderzoek
Wanneer u Interferon beta gebruikt, dan zal de neuroloog de ziekte-activiteit bij u volgen. Deze activiteit wordt bepaald aan de hand van de neurologische klachten. Indien nodig wordt na verloop van tijd een nieuwe MRI-scan gemaakt.
Nabs
Tijdens het gebruik van Interferon beta wordt in sommige centra bloedonderzoek verricht om na te gaan of er anti-stoffen tegen Interferon beta worden aangemaakt. Zogeheten “Nabs”. Dit kan bij een onduidelijke uitslag na 3 maanden herhaald worden. Wanneer uw lichaam deze neutraliserende anti-stoffen aanmaakt, dan is Interferon beta minder effectief. U kunt zelf ook deze test aanvragen bij uw behandelaar.
Communiceer met uw arts
Als u een van de volgende bijwerkingen ervaart tijdens het gebruik van Interferon beta, dan is het verstandig om uw neuroloog of MS verpleegkundige te raadplegen: meer angst of depressieve gevoelens, hartkloppingen of pijn op de borst, een gevoelige en opgezwollen buik, een gele verkleuring van het oogwit of de huid, huiduitslag, galbulten en/of erge jeuk, benauwdheid, een opgezwollen gezicht of flauwvallen, extreme en toegenomen vermoeidheid tijdens het gebruik, gewichtstoename, rode uitslag op het gezicht.
Als u last krijgt van nieuwe MS Klachten die langer dan 24 uur aanhouden. Als u andere medicijnen naast interferon gaat gebruiken (ook homeopathische middelen), als u zwanger wilt worden of bent en als u wilt stoppen met het middel.

Lees meer over behandelingen op www.msinbehandeling.nl


Veelgestelde vragen


Plaats reactie


Beveiligingscode Vernieuwen

Meer online

Volg ons op