Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Behandelen » Remmende medicaties » Copaxone » Veelgestelde vragen Copaxone

Veelgestelde vragen Copaxone

Wie komen niet in aanmerking voor Copaxone?

Voor een behandeling met Copaxone komen alleen mensen met een relapsing-remitting beloopsvorm in aanmerking. Mensen met een secundair progressieve beloopsvorm of met de primair progressieve beloopsvorm komen dus niet in aanmerking voor een behandeling. Ook mensen met een allergie voor Copaxone of mannitol kunnen dit medicijn niet gebruiken.

Hoe wordt Copaxone toegediend?

De medicatie wordt toegediend via een dagelijkse injectie onder de huid (subcutaan). Voor veel mensen is het angstig om zichzelf te moeten injecteren, maar in de praktijk, en onder begeleiding van een verpleegkundige de eerste periode, zijn de meeste mensen er snel aan gewend.


Moet ik zelf op zoek naar een verpleegkundige hiervoor?

Wanneer men Copaxone voorgeschreven krijgt via de behandelend neuroloog, wordt men benaderd door een verpleegkundige van de fabrikant uit. Deze verpleegkundige maakt een afspraak wanneer zij bij degene met MS thuis kan komen om het zelfinjecteren voor te doen en te begeleiden. Het is heel individueel hoe snel het klaarmaken van de injectie en het “prikken” onder de knie is. De verpleegkundige zal zolang men dit wenst degene bij staan.

Wat zijn de bijwerkingen van Copaxone?

Medicijnen hebben naast de gewenste effecten ook altijd ongewenste effecten. Copaxone heeft geringe bijwerkingen. Soms zijn er reacties op de injectieplaats, de plaats waar geinjecteerd is kan rood worden, gaan zwellen of jeuken. Ook is het mogelijk dat er een harde plek ontstaat. Soms krijgt men een onbegrepen reactie na de injectie die kan bestaan uit een of meer van de volgende verschijnselen: rood worden (blozen), pijn op de borst, hartkloppingen, benauwdheid en angst. Deze verschijnselen kunnen optreden binnen enkele minuten na de injectie, ze duren hooguit een paar minuten tot een kwartier, gaan vanzelf over en herhalen zich maar zelden.

Is het mogelijk om te switchen van Interferon-beta naar Copaxone?

Ja dat is mogelijk. Echter als men van medicijn wilt veranderen is het verstandig om hierover aan de behandelend neuroloog om advies te vragen.

Meer online

Volg ons op