Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Behandelen » Remmende medicaties » Copaxone

Copaxone

alt

Dit is een 1ste lijns medicatie die bij mensen met MS wordt ingezet om de klachten te verminderen en achteruitgang van de ziekte zoveel mogelijk te beperken
Werkzaamheid
De werkzame stof van Copaxone is glatirameer acetaat. Tijdens een ontstekingsreactie bij MS binden cellen van het immuunsysteem, witte bloedcellen, aan het eiwitfragment van de myeline. De eiwitfragmenten die in Copaxone zitten lijken op myeline. Specifieke witte bloedcellen binden aan Copaxone. Hierdoor wordt er een reactie opgewekt door het immuunsysteem die de ontstekingsreactie onderdrukt.
Toediening
Copaxone kunt u zelf dagelijks toedienen via een injectie onder de huid (subcutaan). Deze injectie bevat 20 mg/ml Copaxone (glatirameer acetaat) in een steriele oplossing. Elke verpakking bevat 28 voorgevulde spuiten. Copaxone kunt u bewaren in de koelkast (2°C - 8°C), tot aan de op de verpakking vermelde houdbaarheids datum. Copaxone 20 mg/ml voorgevulde spuiten kunnen gedurende één maand buiten de koelkast bewaard worden bij kamertemperatuur.

LET OP! Inmiddels kunnen Copaxone-gebruikers kiezen, in overleg met de neuroloog, voor 40 mg/ml voorgevulde spuiten die zij 3x per week toedienen.
Effect
Copaxone wordt gebruikt om het aantal aanvallen van MS (Schubs) te verminderen.
Voor wie geschikt?
Copaxone kan voorgeschreven worden door de neuroloog aan mensen met MS die aanvallen en herstelmomenten ervaren (RRMS). Ook kan Copaxone gebruikt worden bij patiënten die voor de eerste keer symptomen hebben gehad die wijzen op een hoog risico op het ontwikkelen van MS (CIS)
Bijwerkingen
De meest voorkomende bijwerkingen van Copaxone zijn huidreacties op de injectieplaats. Een enkele keer treedt er enkele minuten na de injectie een reactie op, een IPIR genaamd: roodheid van de borst of het gelaat, een beklemmend gevoel in de borst, hartkloppingen en kortademigheid. Dit verdwijnt gewoonlijk binnen een half uur.
Welke onderzoeken kunt u verwachten
Neurologisch onderzoek
Wanneer u Copaxone gebruikt, dan zal de neuroloog de ziekte-activiteit bij u volgen. Deze activiteit wordt bepaald aan de hand van de neurologische klachten. Zo wordt er gekeken of er schubs optreden. Indien nodig wordt na verloop van tijd een nieuwe MRI-scan gemaakt.
Communiceer met uw arts
Als u een bijwerking ervaart tijdens het gebruik van Copaxone, dan is het verstandig om uw neuroloog of MS verpleegkundige te raadplegen. Ook in de volgende situaties is het erg belangrijk om te overleggen met uw behandeld arts:
Als u last krijgt van nieuwe MS Klachten die langer dan 24 uur aanhouden. Als u andere medicijnen naast Copaxone gaat gebruiken (ook homeopathische middelen), als u zwanger wilt worden of bent en als u wilt stoppen met het middel.

Plaats reactie


Beveiligingscode Vernieuwen

Meer online

Volg ons op