Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.

Aubagio

Aubagio (teriflunomide) is een middel dat bij mensen met Multiple Sclerose wordt ingezet om het ziekteproces af te remmen. Aubagio is in september 2013 goedgekeurd door de Europese autoriteiten (EMA), en wordt sinds 1 juli 2014 vergoed door de zorgverzekeraars in Nederland.
Werkingsmechanisme
Aubagio remt de deling van een bepaald type geactiveerde witte bloedcellen die verantwoordelijk zijn voor het ontstekingsproces bij MS.
Toediening
Aubagio is beschikbaar als tablet (14 mg) die op elk moment van de dag, met of zonder voedsel, oraal kan worden ingenomen met een glas water. De behandeling wordt gestart onder supervisie van een arts.
Effect
Aubagio vermindert het aantal terugvallen, de mate van invaliditeit en het aantal (nieuwe) afwijkingen op de MRI scan.
Voor wie geschikt?
Volwassenen met relapsing remitting MS die in aanmerking komen voor een eerstelijns behandeling.
Bijwerkingen
De meest voorkomende bijwerkingen zijn griep, bovenste luchtweg- en urineweg infecties, diarree, misselijkheid, tintelingen en prikkelend gevoel, tijdelijke verminderde haardichtheid en stijging van leverenzymen in het bloed.
Welke onderzoeken kunt u verwachten
bloeddrukmeting
Voor en regelmatig tijdens het gebruik van Aubagio zal uw bloeddruk worden gemeten. Dit om op hypertensie te controleren.
bloed-/laboratoriumonderzoeken
Het is belangrijk om een volledig bloedbeeld te hebben voordat iemand met MS begint met Aubagio. Ook tijdens het gebruik zal op regelmatige basis bloed worden afgenomen. Dit om te controleren op infecties en leverwaarden.
Communiceer met uw arts
Als u symptomen van infecties ervaart tijdens het gebruik van Aubagio dan is het verstandig om uw behandelend arts te raadplegen. Voorbeelden van dergelijke symptomen zijn blaasontsteking, keelontsteking, longontsteking, buikgriep en vaginale infecties. U ontvangt van uw arts een kaart met daarop de klachten waar u op moet letten.
Ook in de volgende situaties is het erg belangrijk om te overleggen met uw behandeld arts:
Als u een pil vergeten bent of als u een pil te veel heeft genomen. Wanneer u andere medicijnen naast Aubagio gaat gebruiken (ook homeopathische middelen), als u zwanger wilt worden of bent en als u wilt stoppen met het middel.
Lees meer over behandelingen op www.msinbehandeling.nl

Plaats reactie


Beveiligingscode Vernieuwen

Meer online

Volg ons op