Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Behandelen » Behandelingen

Behandelingen

Bij veel klachten en ziekten zijn we gewend om een medicatie te krijgen waarmee klachten verdwijnen. Bij MS is dit niet mogelijk. Er is geen standaard of genezende behandeling. Wel zijn er MS medicaties voorhanden om de ziekte af te remmen, een aanval te stoppen of om een symptoom te bestrijden. Ook kan iemand met MS gebruik maken van revalidatie, ergotherapie, fysiotherapie en alternatieve methoden. Een combinatie is vaak mogelijk.

Behandelplan

In overleg met uw behandelaars kunt u een behandelplan opstellen. Neem voor een deel de regie in eigen hand en lees u goed in als u gaat beginnen met bijvoorbeeld een remmende medicatie. Geef goed aan uw artsen aan als u bijvoorbeeld een kinderwens hebt, of dat u graag een actief leven handhaafd. Verschillende medicaties houden hier rekening mee.

Therapietrouw

Beoordelen of een medicatie bij MS effect heeft, is vaak niet zwart/wit te stellen. Het natuurlijke beloop kent vaak terugval en herstel, zodat het effect van een behandeling zowel op korte als lange termijn moeilijk van het natuurlijke beloop te onderscheiden is. Een remmende medicatie bijvoorbeeld kan op lange termijn (na ongeveer 6 maanden) zichzelf pas bewijzen. Om deze reden is therapietrouw heel belangrijk. Stop dan ook nooit zonder overleg met de neuroloog met een medicatie.

Tip

Houd online of voor uzelf een dagboek bij waarin u de voortgang, bijwerkingen, effecten en andere zaken noteert. Aan de hand hiervan kunt u, samen met uw behandelend arts, beoordelen of het middel voor u goed werkt.

Informatie over behandelingen

Meer online

Volg ons op