Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Behandelen » Behandelaars » Neuroloog

Neuroloog

een neuroloog is

een dokter die zich na het artsexamen nog zes jaar heeft verdiept in de hersenen, de zenuwen, het ruggenmerg en de spieren van mensen. Hij kan daardoor uiteenlopende kwalen en klachten bekijken, zoals hoofdpijn, duizeligheid, dubbelzien, uitstralende rugpijn of verlammingsverschijnselen. Ook mensen met ziekten, zoals epilepsie, multiple sclerose, Parkinson, dementie, spierziekten en hersentumoren komen in zijn spreekkamer. In het ziekenhuis zorgt deze dokter bijvoorbeeld voor patiënten met een beroerte (CVA), zware hersenschudding of coma.

De neuroloog is de belangrijkste behandelaar voor mensen met MS. Het is deze specialist waarmee mensen te maken hebben vanaf de eerste klachten. Een neuroloog stelt de diagnose aan de hand van onderzoeksuitslagen. Daarnaast behandelt en begeleidt de neuroloog, samen met de MS verpleegkundige mensen met MS.

Onderzoek - een eerste kennismaking

U maakt met de neuroloog kennis wanneer uw huisarts u doorverwijst. De neuroloog zal een aantal onderzoeken bij u doen. Naar aanleiding van uw verhaal komen de onderzoekinstrumenten op tafel, bijvoorbeeld een reflexhamer, een wattenstokje, een stemvork of een ooglampje.

Met simpele instrumenten kan de neuroloog de meeste functies van de hersenen en de zenuwen testen. Hij tikt en meet en kijkt of er ergens een storing is. Daarna kan hij kiezen uit allerlei manieren om verder te zoeken. Problemen in armen en benen vergen soms een spierzenuwonderzoek (EMG), met elektronische apparatuur. Ook de zenuwen van de oren en ogen zijn nauwkeurig door te meten en een hersenfilmpje (EEG) kan epilepsie ontdekken. Met een ruggenprik is bijvoorbeeld een hersenvliesontsteking op te sporen. De "scan" (MRI of CT) is een soort camera die foto´s kan maken van de hersenen.

Behandelen

Als de diagnose MS vastgesteld is, dan zal de neuroloog u bijstaan en adviseren op het gebied van medicatie. Het is belangrijk dat u altijd blijft communiceren met uw neuroloog als de medicatie waar u samen voor gekozen heeft, niet goed werkt. Stop nooit zonder overleg.

Neurologische controle

Als u op weg bent geholpen met een medicatie en uw MS komt in een stabiele situatie terecht, dan kunt u afspraken met de neuroloog maken voor controles. De frequentie van die neurologische controles, waarbij een MRI-scan kan worden gemaakt om het ziekteproces in de gaten te houden, is sterk afhankelijk van hoe de MS zich gedraagt en waar u behoefte aan heeft.

Als er sprake is van een stabiele fase, dan is een halfjaarlijkse controle bij een neuroloog vaak voldoende. Maar bij een grillig verloop, of wanneer iemand begint met een interferontherapie, is frequentere controle noodzakelijk.

Second Opinion

Daarnaast is het altijd mogelijk om een second opinion aan te vragen bij een andere neuroloog. Veel patiënten doen dit wanneer er “waarschijnlijk MS” is gediagnosticeerd. Of de patiënt bezoekt een andere neuroloog, omdat er behoefte is aan specifieke kennis die in een ander MS centrum aanwezig is. Binnen een MS centrum wordt de patiënt onderzocht, gediagnosticeerd en er kan een behandeling worden voorgeschreven. Vaak worden daarna de zorg en de controle overgedragen aan de eigen behandelend neuroloog, die de patiënt verder zal begeleiden.

Er zijn maar weinig neurologen die bezwaar maken tegen het aanvragen van een second opinion, de neuroloog zal begrijpen dat de onzekerheid moeilijk is voor zijn patiënt. Iedere patiënt kan dit dan ook rustig overleggen met zijn/haar behandelend neuroloog.

Een second opinion wordt vergoed door uw zorgverzekeraar.

Multidisciplinair team

Vaak werkt de neuroloog nauw samen met andere (MS) deskundigen. Zo kan een neurochirurg worden ingeschakeld wanneer operaties noodzakelijk zijn. Bij veel neurologische ziektes, zoals MS, is goede voorlichting en begeleiding belangrijk. De neuroloog werkt daarvoor samen met fysio- en ergotherapeuten, revalidatie-artsen, logopedisten en (MS)verpleegkundigen.

Waar vindt u de MS neuroloog?

Meer online

Volg ons op