Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Behandelen » Anders » Medicinale Cannabis

Medicinale Cannabis

Medicinale Cannabis kan helpen bij symptoombestrijding om de kwaliteit van leven te vergroten. Een arts schrijft Medicinale Cannabis alleen voor als de gangbare behandelingen en geregistreerde geneesmiddelen niet voldoende helpen of teveel bijwerkingen geven. Er is namelijk nog veel onduidelijkheid over de langer termijn effecten van Medicinale Cannabis op het lichaam en deskundigen vrezen de verslavingscomponent.

Belangrijk

Dit artikel gaat niet over de cannabis die u in de coffeeshop kunt kopen. Deze cannabis bevat te veel schadelijke stoffen en heeft een te lage medicinale werking. Daarnaast wordt cannabis uit de coffeeshop sowieso niet vergoed door uw zorgverzekeraar. Het gaat in dit artikel over Medicinale Cannabis dat uw behandelend arts kan voorschrijven.

Medicinale effecten

Met de oprichting van het BMC zijn er over de medicinale effecten van cannabis wat knopen doorgehakt. Momenteel wordt over het algemeen geaccepteerd dat er voldoende gegevens beschikbaar zijn die aantonen dat medicinale cannabis werkzaam kan zijn bij:

  • Pijn, spierkrampen en spiertrekkingen bij multiple sclerose (MS),
  • Misselijkheid, verminderde eetlust, vermagering en verzwakking bij kanker en aids,
  • Misselijkheid en braken als gevolg van medicatie of bestraling bij kanker, HIV-infectie en aids,
  • Chronisch pijn (voornamelijk als de oorzaak in het zenuwstelsel zit)
  • Syndroom van Gilles de la Tourette.


Medicinale Cannabis speelt geen rol in de genezing van de genoemde aandoeningen. Maar het kan helpen de klachten, of de bijwerkingen van de andere medicaties, te verminderen. Soms kan ook de dosering van andere medicatie worden verminderd. Vraag naar de mogelijkheden bij uw arts. Het is aan deze deskundige om te bepalen bij welke aandoening Medicinale Cannabis een geschikte keuze is. Hij of zij is daarbij niet per sé gebonden aan de lijst met aandoeningen zoals hierboven vermeld staat.

Toediening

Over de manier van toedienen van Medicinale Cannabis is veel gesproken. Hoewel roken schadelijk is voor de longen, is het tegelijkertijd ook een zeer effectieve en snelle manier om symptomen met Medicinale Cannabis te behandelen. Veel mensen kiezen er daarom voor om het toch te roken.

Voor het roken zijn alternatieven ontwikkeld, bijvoorbeeld het vernevelen van cannabis. Vernevelaars worden ook wel verdampingsapparaten genoemd. Vernevelen van cannabis heeft de voordelen van roken, zonder de schadelijke gevolgen voor de gezondheid die met roken samengaan.

Een significante groep gebruikers kiest er voor om cannabis te consumeren in de vorm van thee. Hierbij wordt 1 gram cannabis 15 minuten lang zachtjes gekookt, waarna de resten met een theezeef worden gefilterd. De potentie van deze toedieningsvorm is relatief laag, maar de cannabis kan eenvoudig worden toegediend door eenmaal per dag of meerdaags een kop thee te drinken.

Meer informatie


Meer online

Volg ons op