Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Behandelen » Anders » Feldenkrais

Feldenkrais

Feldenkrais is een methode of leerproces van Moshe Feldenkrais. Zij gaat uit van het principe dat het lichaam de mogelijkheid heeft om bestaande bewegingspatronen te veranderen door bewust bewegingen uit te voeren.

Van de Feldenkraistherapeute


Er wordt o.a. gewerkt met ATM en FI. ATM betekent Awareness Through Movement of bewust worden door beweging. FI betekent Functional Integration. Bij een FI wordt niet gesproken, door aanrakingen worden de beweging duidelijk gemaakt.

U zult ervaren dat er verschillen zijn met de gangbare oefenmethoden die u al wel zult kennen. Bij de Feldenkrais-methode doen we geen oefeningen zoals in de bestaande oefenmethoden. Deze zoeken de oorzaak van het probleem in het lichaam en het werk is ook op die ene plek gericht. Bijvoorbeeld; in bestaande oefenmethoden moet je bij een gewricht waarvan de bewegingsuitslag beperkt is, mobiliseren. Een spier die zwak of verzwakt is moet je versterken. Is de houding niet goed dan moet je de houding corrigeren.

Bij Feldenkrais wordt gekeken naar HOE u beweegt. Bijvoorbeeld: hoe loopt u of hoe staat u op uit een stoel, of hoe pakt u iets van de grond of uit een kast. Bij de bekende methoden is het vaak herhalen en regelmatig doen van oefeningen van belang. Bij de Feldenkrais methode leert u bij een beweging die moeilijk verloopt om zélf de beweging te veranderen.

Het gaat er dus niet om 100 maal een beweging te maken en regelmatig te herhalen. Het gaat er om dat u voelt hoe een beweging verloopt, dat u merkt waar u de beweging tegenhoudt of remt. Dat u de beweging in zijn gehele verloop gaat voelen of ervaren. Dan ontstaat er een verandering. Wanneer u bijvoorbeeld een arm optilt, dan gebeurt dit niet alleen in de schouder maar in het hele lichaam. Het gewicht verplaatst zich, het schouderblad beweegt, er gebeurt iets in de nek enz.

Bij Feldenkrais willen we u dit hele proces laten ervaren, zodat u zich bewust wordt van hoe u iets doet en hoe u dit zelf kunt veranderen.

Waar moet u op letten tijdens het bewegen?

U moet de bewegingen langzaam uitvoeren, zonder kracht. Opletten waar u begint met de beweging, wat de volgende stappen zijn en waar u de beweging eindigt. Bij pijn niet verder gaan met de beweging en forceren maar ga ergens in het lichaam zoeken naar dat wat de pijn veroorzaakt. Ook op het punt waar de beweging moeilijk verloopt, moet u kijken wat u moet doen om dit te veranderen.

Wat betekent dit voor u als MS patiënt?

Feldenkrais werkt met het menselijk vermogen de bewegingen te coördineren. We werken met wat gebeurt in het zenuwstelsel. Hierdoor verandert uw bewegingspatroon van alledag. U kunt gemakkelijker de dagelijkse bewegingen uitvoeren. Of anders gezegd met de woorden van een van mijn patiënten: Mijn dagelijkse leven is een stuk aangenamer geworden. Ik heb het vertrouwen in mijn lichaam teruggevonden. Er is weer balans in mijn leven.

Ervaringsverhaal

Meer online

Volg ons op