Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Behandelen » Anders » Acupunctuur

Acupunctuur

Acupunctuur wordt weleens aanbevolen bij mensen met MS met Blaasproblemen. Een belangrijk kenmerk is een sterke aandrang tot plassen. Door een slechte zenuwwerking kunnen de blaasspieren niet goed functioneren. Incontinentie of het niet goed ledigen van de blaas kunnen een gevolg zijn.

Acupunctuur en blaasproblemen

Acupunctuur wordt al eeuwen ingezet voor veel verschillende klachten. In de oude teksten wordt al gesproken over problemen die met de blaas en darmen samenhangen. Het op afstand prikkelen van ‘acupunctuurpunten’ om een effect in de organen te bewerkstelligen, werd heel vroeger al beoefend.

ZonMw project

Er zijn interessant resultaten in 2008 naar voren gekomen tijdens een kleine pilotstudie, die voor weinig geld door Nederlandse acupuncturisten opgezet werd. Deze studie is uitgevoerd n.a.v. een brief dat het IOCOB* enkele jaren geleden had gepubliceerd over de effectiviteit van elektrische stimulatie via accupunctuur bij mensen met MS en blaasfunctiestoornissen. Voor dit project is deze benadering verder uitgewerkt bij mensen met MS. Onderzoekers, in samenwerking met hoogleraar de Vet van het EMGO en de secretaris van IOCOB Kopsky, evalueerden de effectiviteit van het stimuleren van twee acupunctuurpunten op het been met stroom op de naald. Ze keken met name naar de mogelijkheden om een grotere studie op dat gebied te doen. In een internationale blad over Multiple Sclerosis het resultaat:

Treatment consisted of EA may provide a useful role in MS patients with mild bladder dysfunction who do not wish to take medication or are unable to because of side effects. Our results are promising and justify a larger, randomized controlled trial (RCT), with follow up of 3 to 6 months, to assess the effcacy of EA in this patient group.

Bron: *IOCOB = Stichting voor Innovatief Onderzoek en onderwijs van Complementaire Behandelvormen


Een groter onderzoek is tot dusver niet uitgevoerd.

Ervaringen

Meer online

Volg ons op