Nationaal MS Fonds

Uw winkelmandje

[ ... ] Items
Bestel
VirtueMartUw mandje is momenteel leeg.
Home » Behandelen » Aanvalstoppende medicaties » Methylprednisolon

Methylprednisolon

alt

Methylprednisolon is een middel dat bij mensen met Multiple Sclerose wordt ingezet om een MS aanval, een schub, te stoppen. Het middel wordt bij meer neurologische aandoeningen ingezet.
Werkzaamheid
Methylprednisolon is een ‘corticosteroïd’ en werkt als een bijnierschorshormoon. Het heeft een direct effect op het immuunsysteem. Deze hormonen remmen namelijk ontstekingen.


Toediening
De behandeling wordt doorgaans per infuus in de polikliniek neurologie in het ziekenhuis toegediend. Wanneer u voor de eerste keer een kuur krijgt, dan zal de arts u vaak 500 mg per dag gedurende 5 dagen voorschrijven. Dit duurt vaak 1 tot 2 uur. Vaak hoeft u daarna niet in het ziekenhuis te verblijven. Na een eerste keer is het mogelijk om 1000 mg per dag gedurende 3 dagen te krijgen.
Effect
Methylprednisolon kan een schub stoppen. Het effect van Methylprednisolon merkt u meestal vrij snel: binnen twee weken. Tot 6 weken na de kuur zijn de effecten merkbaar.
Voor wie geschikt?
Mensen met MS die een nieuwe MS schub ervaren waarbij de klachten het dagelijks leven negatief beïnvloeden.
Bijwerkingen
De meest voorkomende bijwerkingen zijn een vieze smaak in de mond, opgejaagd gevoel, slecht slapen, rood en/of opgeblazen hoofd, hartkloppingen, maagklachten en een verhoogde bloeddruk tijdens de behandeling. De behandeling kost daarnaast mensen met MS vaak veel energie.
Veelbesproken
Veel mensen met MS vragen een Methylprednisolonkuur aan, ondergaan vervolgens onderzoeken en krijgen dan weleens te horen dat ze niet in aanmerking komen. Dit heeft te maken met het feit of er daadwerkelijk sprake is van een MS schub. Griep of een blaasontsteking kunnen namelijk ook klachten doen toenemen. Maar dan is er geen sprake van een MS schub. Een kuur heeft dan geen effect.
Methylprednisolon wordt vergoed door uw basisverzekering.

Meer online

Volg ons op